Mercedes en Ferrari lieten Netflix barsten

Voor het geval u het gemist hebt: op 8 maart verschijnt op Netlfix een 10-delige documentaire over het afgelopen F1-seizoen, met de naam Drive to Survive. Kennelijk was Red Bull het enige topteam dat meespeelde met de makers.

Elk filmproject kent zo zijn hobbels, groot en klein. Voor de makers van de Netflix-docu Drive to survive was dit de weigering van de twee sterkste teams van 2018 om mee te werken. In een interview met de Telegraph beschuldigen zij - in diplomatieke bewoordingen - de renstallen ervan het plezier van de kijker te vergallen.

Mercedes and Ferrari wanted to operate under different terms to the rest of the teams, and us, as producers, and Netflix as the broadcasting platform, didn’t feel comfortable with that. It was going to be all-or-nothing and if those terms were good enough for the eight other teams, it should have been good enough for Mercedes and Ferrari, too.

“My view is that they did a slight disservice to the fans and the sport by not taking part", aldus producent Paul Martin.

Je kunt je afvragen in hoeverre een team verplicht is mee te werken aan een documentaire, die alleen wordt gemaakt omdat de sport nu door een mediabedrijf wordt gerund. Het antwoord hierop is natuurlijk: absoluut niet. Het runnen van een F1-team is een logistiek ingewikkelde organisatie, waarbij je met veel mensen op een kleine ruimte moet werken. Wij kunnen ons eigenlijk erg goed voorstellen dat je als teambaas dan niet zit te wachten op een paar extra camera's die te kust en te keur onder je snufferd worden gedrukt. 

De keerzijde van dit alles is dat Red Bull Racing nu wel de meeste aandacht gaat krijgen, omdat de makers daar wél achter de schermen welkom waren. Maar de vraag is in hoeverre dit Mercedes en Ferrari iets kan schelen: zij weten ook wel dat ze niet als Trotsky worden weggepoetst, omdat het in 2018 voornamelijk om deze twee teams ging. Zij krijgen hun beeldschermtijd dus heus wel. Grote vraag is: gaat Netflix dit ook in 2019 doen? Dat merken we mettertijd, voor nu verheugen we ons alvast op de 10 afleveringen die volgende week vrijdag live gaan. Lijkt ons een heerlijke amuse bouche voor de openingsrace, ruim een week later.