'Formule 1 kán alleen in Zandvoort'

Er is maar een plek beschikbaar voor de organisatie van een eventuele Formule 1 Grand Prix in Nederland en dat is niet Assen. Volgens de Nederlandse Sportraad is het traditionele circuit in Zandvoort de enige optie.

Voordat u op ons begint te schieten: wij zijn slechts de brenger van dit bericht.

Nadat vastgoedmiljonair Erik de Vlieger gisteren orakelde dat de Grote Prijs van Nederland op 3 mei 2020 terugkeert op de Formule 1-kalender is er vandaag wederom nieuws over de race. Volgens onafhankelijk adviesorgaan Nederlandse Sportraad is Zandvoort de enig mogelijke kandidaat voor organisatie van een Formule 1-race in Nederland.

Voordat u nu in een woedende menigte bij de Sportraad voor de deur gaat staan: ook zij stellen geen keus te willen maken tussen Zandvoort of Assen. Uit contact met Formula One Management is echter gebleken dat voor de organisatie van het hele Formule 1-circus maar één optie openstaat in Nederland: Zandvoort. Als het duincircuit de businesscase niet rondkrijgt, wordt ons land gewoon overgeslagen.

Dat laatste is een van de dingen waarop de directie van Zandvoort ook keer op keer hamert: de -vermeende- tweespalt tussen Assen en Zandvoort is niet goed voor de Formule 1 in Nederland. Bedrijven durven (volgens Zandvoort) niet echt in te stappen nu de overheid Zandvoort geen financiële garanties wil geven. Als een bedrijf ook nog eens de kans loopt om op het verkeerde paard te wedden, haakt het eerder af.

Om die reden doet de Nederlandse Sportraad in een open brief een oproep aan iedereen, maar met name aan overheden en bedrijven: "De NLsportraad hoopt van harte dat het Circuit Zandvoort lukt om op deze korte termijn een aantal (Nederlandse) bedrijven aan het initiatief te verbinden. De NLsportraad doet een oproep aan kabinet, provincies en gemeenten om overleg te hebben over de wijze waarop de organisatie van het sportevenement door de overheid kan worden ondersteund én zodanig benut, dat de maatschappelijke opbrengst maximaal is. De NLsportraad is van mening dat bij goede samenwerking en gezamenlijke planvorming heel Nederland kan profiteren van de spin off. Ook Circuit Assen zou daarbij kunnen en moeten worden betrokken."