Fiat Centoventi Concept: een Italiaanse democraat

Fiat is niet dood. Integendeel: de Italianen verrassen in Genève met een elektrisch concept. Wat zeggen we? Een democratisch antwoord op elektrische mobiliteit. Hij heet Centoventi, wat vertaalt naar honderdtwintig: het aantal jaren dat Fiat bestaat.

Hoewel Italië nou niet meteen een land is dat je direct met democratie associeert, speelt de term een grote rol in de PR van dit concept. Omdat het ding maximaal te 'customizen' is, is hij democratisch. Ofzo. We volgen het niet helemaal, maar enfin. Het stadswagentje is slechts 3.680 mm lang en heeft een wielbasis van 2.430 mm. Dankzij een modulair batterijpakket kan er tussen de 100 en 500 km aan bereik in de vloer worden gestopt. Standaard komt de Centoventi met 100 km aan bereik, waar de consument 3 x 100 km aan kan toevoegen, en ook nog een laatste accu die onder de stoel geplaatst kan worden. Qua uiterlijk heeft het dingske op het eerste oog veel weg van een Renault Twingo, maar daar gingen de designers niet voor: het is juist een creatie vol verwijzingen naar en elementen van de oer-Panda.

Om de kosten te drukken komt de Centoventi er in slechts een kleur: het grijsachtige dat we hier zien. Echter, via het "4U"-programma kunnen klanten kiezen uit een viertal daken, bumpers, wieldoppen en wrapjes. De laatste zijn makkelijk aan te brengen, omdat het design nauwelijks vouwen kent. Kortom: hier is over nagedacht. 

In feite is er goed naar het succes van de 500 gekeken, en is geprobeerd dit te kopiëren naar een eigen elektrisch model en er een nieuwe twist aan te geven. Spiritueel leunt het concept veel meer op de Panda, en het succes dat deze praktische auto in zijn vele vormen had. We zijn benieuwd wanneer we de eerste Centoventi's op de weg gaan zien.