McLaren F1 ontwerper werkt aan waardige opvolger

Gordon Murray is verantwoordelijk voor de legende die de McLaren F1 is. McLaren denkt dat de Speedtail een waardige opvolger van de F1 is, maar daar denkt Murray anders over. Hij werkt zelf aan de enige echte opvolger van de legende.

In 1994 kwam McLaren met de snelste productiewagen ooit op de markt: de McLaren F1. Met zijn gewicht van iets meer dan 1.100 kilogram, 627 pk uit een V12 van BMW en drie stoelen voorin haalde de auto een snelheid van 386,5 km/u. Een record dat pas in 2005 door Koenigsegg gebroken werd. Dit jaar presenteerde McLaren de opvolger van de F1: de Speedtail. Al erkent de ontwerper van de originele F1 deze 'opvolger' niet. Gordon Murray denkt dat hij het zelf een stuk beter kan en werkt met zijn nieuwe merk IGM aan de auto die in zijn ogen het opvolgen van de McLaren F1 wel waard is.

Murray gelooft echt dat na de McLaren F1 niemand het voor elkaar heeft gekregen om wederom een F1 te bouwen. Volgens hem voldeden alle andere supercars die erna zijn gekomen niet aan de punten waaraan de McLaren moest voldoen, namelijk: "single-person focused design, lightweight, [focused] on driver feedback and feel, the V-12 sound, the feedback in the steering. . . and the attention to the detail of the engineering," vertelt de Zuid-Afrikaanse Brit aan Road & Track.

Murray denkt dat nu de tijd is om de opvolger te bouwen, want met de strenger wordende milieuregels en de genadeloze opmars van de elektromotor kan het wel eens de laatste kans zijn om een nieuwe supercar met V12 de wereld in te helpen. Die V12 is natuurlijk wel een harde eis voor de auto die iets als een F1 moet opvolgen (de Speedtail heeft een V8), net als een handbak. Daarnaast heeft de ontwerper plannen om de monocoque volledig uit koolstofvezel op te trekken en wil hij een poging doen om de auto lichter te maken dan zijn voorganger. Hij mikt hierbij op een drooggewicht van rond een metrische ton.

En Murray is erg stellig over de zitplaats van de bestuurder: "the only place to drive a supercar really is in the middle. Particularly on a narrow, windy road. You can place the car so accurately." Daarnaast krijgen we voorlopig nog helemaal niets te zien van het project. Murray wil de auto op z'n vroegst ergens volgend jaar lanceren en zegt er alvast bij dat hij alles behalve goedkoop wordt. Ook maakt hij er niet veel van, maar exacte cijfers worden niet genoemd.