Ross Brawn: 'Max Verstappen wordt kampioen'

Ross Brawn, een van de grote bazen in de Formule 1, denkt dat het goed is als Max Verstappen dit jaar mee kan doen voor het kampioenschap. Niet alleen omdat het leuk is voor de Limburgse coureur, maar ook omdat het de koningsklasse extra geld oplevert.

Vorig Formule 1-seizoen verliep nogal wisselvallig voor de Red Bulls. Vlagen van pech werden afgewisseld met vlagen van podiumplaatsen en zelfs winsten. Het team deed daardoor wederom niet echt mee voor de eerste of tweede posities waarvoor Mercedes en Ferrari streden. Dit jaar kan dat zomaar eens anders lopen, want Max Verstappen heeft flinke stappen gemaakt, en de RB15 lijkt het ook beter te doen dan zijn voorganger. Formule 1-baas Ross Brawn hoopt in ieder geval dat Max dit jaar vaker op het podium komt te staan.

"Hij heeft enorme progressie gemaakt. We weten allemaal hoe inconsistent, soms zelfs grenzend aan het roekeloze, hij aan het begin van zijn carrière was. Maar afgelopen seizoen heeft hij een enorme volwassenheid aan de dag gelegd, afgezien van het incident in Brazilië. Wat er in Brazilië is gebeurd, was misschien niet helemaal zijn schuld, maar hij zal er wel van leren en ervoor zorgen dat hij in de toekomst niet weer bij zoiets onnodigs betrokken raakt," vertelt Brawn aan Motorsport.

Volgens de baas gaat het talent, wat we geen talent meer mogen noemen nu Verstappen volwassen is, het nog veel verder schoppen. Er zit volgens hem misschien dit jaar een kampioenschap in. En zo niet, dan komt deze zeker later voor de Nederlander. "Hij is echt gegroeid en in mijn ogen is hij een toekomstig kampioen. En ik hoop dat hij dat bij Red Bull kan worden. Ik hoop dat nu Honda steeds sterker begint te worden, zij ook een factor kunnen worden. We zouden dan alle ingrediënten hebben voor een zeer spannend kampioenschap."

We vinden het allemaal geweldig als Max Verstappen goed presteert, maar Brawn wordt daar extra blij van, want dan rinkelt de kassa extra hard. Het is hem daarom eigenlijk om het even wie er vooraan rijdt, als er maar een jonge coureur tussen zit. Deze trekt een jonger publiek aan, en dat heeft de Formule 1 hard nodig. Ook geeft het natuurlijk een leuk verhaal.

"Zo lang we op de eerste plaats maar een gevecht hebben, zeg ik met mijn commerciële bril op. Maar natuurlijk zou het interessant zijn als een jonge coureur of misschien iemand die niet voor één van de teams uit de top-drie rijdt, vooraan mee kan doen. Het is altijd een geweldig verhaal als iemand die je niet verwacht zich ineens in de strijd mengt. Dat is in elke sport zo."