Uber betaalt €2,3 miljoen om UberPOP

Taxibedrijf/rittenapp Uber moet de Nederlandse Staat ruim 2,3 miljoen euro betalen voor de periode waarin UberPOP in Nederland actief was. Het bedrag bestaat uit een boete van ruim 2 miljoen, plus 3 euroton aan ontvangen commissie.

Vanaf juli 2014 was Uber in Nederland actief met UberPOP, een snordersdienst waarbij mensen zonder vergunning taxi'tje konden spelen. Het voordeel voor de consument lag in een beduidend lagere prijs dan voor UberX, waarbij de chauffeurs wel een taxivergunning hebben. Voor Uber was het aanbieden van beide diensten voordelig, omdat het bedrijf voor elke rit commissie opstrijkt. Ondanks diverse boetes en aanmaningen van de Inspectie zette Uber de dienst in eerste instantie koppig door, maar uiteindelijk koos het eieren voor zijn geld, en staakte UberPOP in november 2015.

Nu, drie-en-een-half jaar later, hebben het OM en Uber een schikking getroffen over de kwestie: Uber betaalt ruim €2 miljoen boete voor het uitbaten van een illegale dienst, en draagt daarnaast ruim 300.000 euro aan ontvangen commissie over. Hiermee is de kous af, en kan het dossier UberPOP gesloten worden. Ook in andere landen is Uber tot betalingen veroordeeld wegens de dienst, zo kreeg het in Frankrijk 800.000 euro boete aan de pantalon.