Red Bull: 'upgrades voor Australië zijn klaar'

Vorige week ontstonden er wat twijfels over de status van de inzetbaarheid van de door Red Bull geplande upgrades voor de eerste race van het seizoen. Maar nu komt het team met goed nieuws: de upgrades zijn er klaar voor.

Vorige week luidde Helmut Marko, topadviseur van Red Bull, aan de noodklok. De laatste crash van Pierre Gasly had het schema van het team zo erg in de war geschopt dat het nog maar de vraag was of ze met upgrades aan de start van de Grand Prix van Australië zouden staan. Volgens de Oostenrijker waren de heren (m/v) in de fabriek keihard aan het beulen om de door de Franse coureur gesloopte onderdelen weer uit koolstofvezel op te trekken, maar of deze klaar zouden zijn voor Melbourne was nog maar de vraag. Die vraag is nu beantwoord.

Onder leiding van een extra gemotiveerde Adrian Newey is het toch gelukt om de upgrades klaar hebben en kunnen ze op Max Verstappens RB15 geschroefd worden. Ondertussen was de planning wel verschoven, zo laat Marko weten: "Onderdelen die werden gepland voor de derde race, zijn nu naar voren geschoven. Met dank aan de druk die Adrian uitoefende om ze in Melbourne al op de auto te krijgen."

Met de komst van de upgrades lijkt het volle optimisme ook weer terug bij het team. Iets wat tijdens en vlak na de testweken iets leek af te nemen. Maar gelukkig komt al die blijheid met de nieuwe auto en de komst van Honda niet uit de lucht vallen. "Ons optimisme is niet ongegrond. Over een gehele race-afstand zie ik ons na Ferrari, maar voor Mercedes finishen. De RB15 is zeker de beste en duurste wagen in de geschiedenis van Red Bull Racing, als je de efficiëntie en de technische perfectie van de onderdelen daarin meeneemt. Dat komt doordat werknemers in elke fase van het proces ervan overtuigd waren dat we weer op het goede pad zitten. Nu hebben we weer een kans om op eigen kracht voor overwinningen te gaan."

Rasoptimist als Marko is, zet hij ook alle haters nog even op hun plek: "Er waren een hoop negatieve mensen die zeiden dat Honda het niet kan, maar ondertussen hebben wij nog nooit zulke foutloze testdagen gehad." Na dat punt gemaakt te hebben ging hij verder om met uitleggen waarom ze zo'n rooskleurige toekomstvisie hebben bij Red Bull: "Als we meer paardenkrachten hebben, dan is het logisch dat we vooruitkijken dit jaar. Vorig jaar hadden we vier overwinningen. Vijf is best realistisch, maar ik hoop dat we er nog meer halen."