Toyota wil traangas op autodieven spuiten

Het lijkt Toyota een goed idee om een traangassysteem in een auto te bouwen. Deze moet afgaan als een dief of je schoonmoeder de auto probeert te starten.

Autodieven mogen allemaal afdalen naar de achtste laag van de hel, of in een auto stappen waarin Toyota's nieuwe patent is verwerkt. De Japanners denken namelijk dat het een goed idee is om dieven te bespuiten met traangas als ze een auto proberen te jatten. Het klinkt als een geniaal idee, totdat je kijkt naar de werking ervan.

Het idee is dat de auto registreert wie er achter het stuur gaat zitten voordat hij gestart wordt. Die informatie haalt de vierwieler uit een databron (in dit geval blijkbaar een mobiele telefoon). Wanneer deze bevestigt dat de eigenaar of een ander vertrouwd persoon de motor start, verspreidt het systeem een heerlijk luchtje dat diegene heeft uitgekozen.

Start iemand zonder een databron de auto, dan vult de cabine zich met traangas en moet de ongeautoriseerde starter huilend uitstappen. Klinkt allemaal prima, maar vergeet je een keer je mobiel, en het lijkt erop dat ja als eigenaar wel kunt janken. De auto uitlenen zonder je mobiel erbij te geven wordt ook onmogelijk. Maar gelukkig lost Toyota ook die problemen op door het systeem aan de sleutel te koppelen. Alleen als deze niet in de buurt is wordt er met traangas gespoten. 

Dan hebben we het nog niet gehad over de gevaren die het systeem oplevert als het per ongeluk op de snelweg een windje traangas in de ogen van de bestuurder spuit. Of als het systeem kapot gaat bij een ongeluk waardoor de hulpverleners huilend wegrennen. De kans is dus groot dat idee bij een patent blijft. Al hopen we dat er één onderdeel hiervan wel in auto's terechtkomt: het feit dat het systeem de auto vrij maakt van alle vieze en lekkere luchtjes als de bestuurder uitstapt.