Overheid wil BPM met 50% verhogen

Het is inmiddels niet meer bij te houden hoe vaak verschillende Nederlandse volksleiders beloofden om de BPM te verlagen, maar het toch niet deden. Nu lijkt het nog erger te worden, want er liggen plannen om de belasting te verhogen.

Nederlanders zijn flink de pineut als ze een nieuwe auto willen aanschaffen. Bij de toch al niet goedkope aanschaf houdt de overheid graag het handje ook even op om bovenop de BTW een flinke tweede belasting te heffen. Dat deel van de aankoopprijs (BPM) zou al jaren omlaag moeten gaan, maar doet alles behalve dat. En hoewel er sinds vorig jaar met de invoering van de WLTP-cyclus nog meer geld naar de belastingdienst gaat bij de verkoop van een nieuwe vierwieler, is dit nog niet voldoende voor de hoge heren (m/v) in Den Haag. Daar zijn ze naar verluidt bezig met plannen om de BPM nog wat te verhogen. Dit om daarmee de aangekondigde verhoging van de wegenbelasting weer te compenseren.

Volgens de RAI Vereniging en de BOVAG wordt er in de ivoren torens gesproken over 'een verhoging van de BPM -tot wel 50 procent. Dat zou neerkomen op een gemiddeld BPM-bedrag dat stijgt van 4.700 euro tot wel 7.000 euro voor een benzine-auto. Voor een diesel is de stijging zelfs nog hoger, van 8.900 euro tot 13.500 gemiddeld.' Nu zit hierin ongetwijfeld een flinke hoeveelheid bangmakerij, want zulke absurde verhogingen zouden er in de praktijk nooit doorkomen. Als dit wel gebeurt, dan legt het de hele autoverkoop lam. En zonder autoverkoop hark je ook geen BPM-geld binnen, dus ben je weer terug bij af.

De twee instanties waarschuwen de overheid dan ook. De mogelijke verhoging van de BPM is namelijk vooral tegenstrijdig met de plannen van de overheid om de CO2-uitstoot terug te dringen. Al eerder werd aangekaart dat de BPM in zijn huidige vorm dit tegenhoudt, want het maakt nieuwe en schonere auto's te duur voor velen waardoor deze grijpen naar vuilere occasions. Gevolg is dat het Nederlandse wagenpark verder veroudert en niet schoner wordt dan het nu is. We vermoeden overigens dat de Duitsers het helemaal niet vervelend vinden als de BPM nog hoger wordt.