Gemeenteraad Zandvoort unaniem: €4 miljoen voor Formule 1

Tijdens een raadsvergadering in Zandvoort gisteravond hebben alle politieke partijen ingestemd om 4 miljoen euro uit te trekken voor de Grand Prix van Nederland. Mocht de deal afketsen, dan wordt het budget herverdeeld.

Gisteravond om 21:00 zat de raadszaal in Zandvoort voller dan normaal. Op de agenda stond een gemeenteraadsvergadering, met als voornaamste punt van discussie de plannen voor de Formule 1. Zandvoort organiseert graag in 2020, '21 en '22 een Grand Prix, en de gemeente is bereid om voor 4 miljoen euro bij te springen. Iedereen in de Raad - zelfs GroenLinks - stemde hiermee in. Hiervoor was wel een barter deal met de PVV nodig, maar zo werkt dat in de polletiek. 

Van de vrijgemaakte euro's gaat de helft naar het grootste pijnpunt van Zandvoort: de bereikbaarheid. Er loopt welgeteld één hoofdweg naar het circuit in de duinen, en als je als organisatie de dingen op hun beloop laat, wordt het een logistieke shit show van jewelste. Vraag maar aan Paul Ricard. Met de 2 miljoen euro wordt een nieuwe weg aangelegd om de drukte te kunnen spreiden.

Ook het ecologische aspect krijgt een belangrijke rol, wat GroenLinks hielp met overstag gaan (dat, en de kennis dat er ook zonder GL meer voor- dan tegenstanders zijn). De precieze invulling hiervan - bier in papieren bekertjes? Voor elke gereden ronde een boom planten? - volgt, maar het feit dat de F1 tegenwoordig met hybride en gedownsizede motoren rijdt zal de Partij van de Priusrijder ietwat milder stemmen dan in het V8/V10-tijdperk. Ze sputteren voor de vorm nog een beetje tegen met de zinsnede: "Hoewel we beseffen dat de Formule 1 nooit echt duurzaam zal zijn." Cute.

Met het verkeersplan gaat de bereikbaarheid van Zandvoort er hoe dan ook op vooruit, aldus de verantwoordelijke wethouder Ellen Verheij-de Haas: "We kunnen de bereikbaarheid van Zandvoort nu samen met de regio structureel verbeteren. Als de Formule 1 niet doorgaat, hebben we dat in elk geval voor elkaar." Hoe ze dit precies rijmt met het eerder gestelde gegeven dat het budget pas vrijkomt als er ook echt een deal met de FOM is voor een Grand Prix, is ons onduidelijk. 

Misschien dat het verkeersplan er handig als separaat beleidspunt tussendoor gewezeld wordt in de Raad. Dit zou nog niet eens een heel slecht plan zijn, getuige de lange files die je nu al op een zomerdag richting Zandvoort ziet.

Voor wie de vergadering van gisteren terug wil kijken: dat kan hier. Vanaf ca. 26 minuten komt de F1 aan de orde. We waren vooral verbaasd dat er geen verwarde Freek de Jonge aanwezig was, om het domme schaapvolk luidkeels te waarschuwen voor de gevaren van de Formule 1 in Nederland.