Doorgesnoven Leon reed met 195 km/u echtpaar dood op A44

In oktober 2018 werd een Houtens echtpaar op de A44 bij Nieuw-Vennep doodgereden door Leon Z. (33) uit Westzaan. Leon had voordat hij achter het stuur stapte een paar drankjes, xtc, en cocaïne genuttigd, en was dus niet meer heel scherp.

Vandaag dient de eerste openbare zitting in de zaak, die in oktober veel ophef veroorzaakte. Z. kwam in zijn 435 pk sterke Audi S6 V10 met 195 km/u over een viaduct rijden, schampte een auto, en reed vervolgens vol achterin het echtpaar, dat door de kracht van de klap om het leven kwam. Hij bekommerde zich na het ongeval niet om zijn slachtoffers, maar vluchtte een weiland in, waaruit hij later met hulp van een politiehond werd geplukt. Het Nederlands Forensisch Instituut deed de afgelopen maanden onderzoek naar de gereden snelheden, aangezien de boordcomputers in de compleet vernielde auto’s van dader en slachtoffer niet meer uit te lezen waren.

Tijdens de zaak, die vandaag in Haarlem dient, betuigde Z. diepe spijt: "Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep." Hij had tien keer meer alcohol in zijn bloed dan toegestaan, en de grenswaarden van de MDMA waren met een factor 25 overschreden. In de vijf jaar voor het ongeval kreeg hij zeven boetes voor onverzekerd rijden en negen boetes voor flinke snelheidsovertredingen.

Rest alleen nog de vraag hoe een jonge dertiger met een drank- en drugsprobleem zich een Audi S6 met bijbehorende onderhouds- en running costs kan permitteren.