Jongste wereldkampioen of niet, het laat Max Verstappen koud

Max Verstappen heeft nog twee jaar de tijd om de jongste wereldkampioen ooit in de Formule 1 te worden, maar of het ook daadwerkelijk lukt of niet, dat zal hem een zorg zijn. Zegt 'ie.

Hij is pas 21 jaar, maar rijdt al wel zijn vijfde volledige seizoen in de Formule 1. Max Verstappen heeft de nodige ervaring opgedaan in de koningsklasse van de racesport, maar een wereldtitel staat nog niet op zijn conto. Dit is vooral te wijten aan de enorme dominantie van Mercedes in het hybride-tijdperk, en deels aan een iets te gretige rijstijl, die Max punten heeft gekost. Die rijstijl hebben we de laatste jaren volwassener zien worden, dus met gelijkwaardig materiaal is Max zonder twijfel een kanshebber voor de wereldtitel.

Verstappen heeft door de jaren indrukwekkende statistieken vergaard: jongste racewinnaar ooit, jongste puntenscorer (Maleisië, 29 maart 2015, toen was Max 17 jaar en zes maanden jong), en waarschijnlijk nog een hele sleep 'jongste x' (jongste coureur met snelste raceronde etc etc, maar dat is voor de statistici). Twee records die Max niet in handen heeft zijn 'jongste polesitter ooit' en 'jongste wereldkampioen ooit'. Het eerste record pakt Max niet meer, dat pakte Sebastian Vettel (Monza, 2008) toen hij nog jonger was dan Max nu is. Het tweede record ligt nog op tafel, in het huidige of het volgende seizoen.

De kalender voor 2020 is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat de afsluiter opnieuw in Abu Dhabi is, in of rond het laatste weekend van november. Laten we zeggen 29 november 2020. Op die dag is Max 23 jaar en 60 dagen. Sebastian Vettel was 23 jaar en 134 dagen oud, toen hij op 14 november 2010 voor het eerst voor Red Bull een wereldtitel binnenharkte. Lukt het de komende twee jaar niet, dan is dat jammerdebammer volgens Max, maar hij zal er niet van wakker liggen. In een interview met het Finse dagblad HS zegt de vijfvoudig racewinnaar: "Ik ken de situatie, maar zal geen slaap missen als het niet gebeurt. Het is sowieso moeilijk, als je in deze twee jaar niet slaagt, dan probeer je het het seizoen erna."