Hoera, weer minder verkeersdoden in Europa

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar opnieuw gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Positief nieuws, hoewel de daling al sinds vijf jaar op een plateau zit. En dat baart de beleidsmakers zorgen.

In 2018 waren er in de 28 EU-landen 25.100 verkeersdoden te betreuren, een daling van - positief afgerond - een procentje (in 2017 waren het er 25.249). Het aantal zwaargewonden bleef met 135.000 ongeveer gelijk. Over een langere periode van 15 jaar gezien halveerde het aantal verkeersdoden in de EU-landen, echter heeft de Europese Commissie zich ambitieuze doelen gesteld om in 2020 op 15.750 doden te zitten. En dat gaat bij lange na niet gehaald worden.

De reden voor de afvlakking kunt u waarschijnlijk zelf wel bedenken: er was veel te winnen op het gebied van veiligere infrastructuur, handhaving van maximumsnelheden, het uitbannen van algeheel gestoord gedrag onder automobilisten, en natuurlijk de onderhoudsstaat en veiligheid van auto's in het verkeer. Hier zijn stappen gezet, en om de verkeersdoden verder terug te dringen zullen veel duurdere investeringen gedaan moeten worden. Sowieso zijn de grootste sprongen wel gemaakt. Tel hierbij op dat het aantoonbaar drukker wordt op de wegen, en de toenemende vergrijzing ook een risicofactor is, en je kunt concluderen dat het in de meest veilige landen zonder excessieve maatregelen niet veel beter gaat worden. Nederland doet zijn best, bijvoorbeeld door 50 miljoen euro naar dodenwegen te laten stromen.

Nederland is met 31 doden per miljoen inwoners het op drie-na-veiligste land van Europa, achter het VK, Denemarken en Ierland. Roemenië is met 96 doden het minst veilige land. Ook bij ons is al jaren een stabilisatie (of lichte stijging) in het aantal verkeersdoden te zien, laten we het de wet van de remmende voorsprong noemen. Overigens is Nederland van alle EU-landen de enige die zijn cijfertjes over 2018 nog niet inleverde: het CBS plant pas op 18 april hierover te publiceren.

U vindt het EU-persbericht over de verkeersdoden hier, een artikel met een verdere uitwerking en grafiekjes staat daarrr. Voor het gemak zetten we de grafiekjes hier ook onder. Scheelt u weer een klik.