"Formule 1 in 2020 op Zandvoort: GP van Nederland definitief"

Heet van de pers: Zandvoort zou officieel een meerjarige deal met de FOM (Formula One Management) hebben. Iedereen en zijn moeder meldt het, maar officieel hebben we nog niets. Desalniettemin: grote kans dat de GP van Nederland in 2020 weer een feit is.

Over de duur van de overeenkomst - die volgens Motorsportweek volgende week officieel bekendgemaakt wordt - verschillen de berichten: de een zegt vijf jaar, de ander houdt het op drie jaar. In het onderhandelingstraject was sprake van een driejarige verbintenis, en een GP van Nederland kan rekenen op 4 miljoen euro van de gemeente Zandvoort. 

Als Zandvoort inderdaad aan het langste eind heeft getrokken, en daar horen we nu meer en meer bronnen over, betekent dit dat Assen het niet heeft gered, ondanks het slotoffensief. Je kunt echter niet zeggen dat de noordelingen er niet voor geknokt hebben. Een GP van Nederland op het TT Circuit van Assen was er nog nooit, tot dusver stond alleen Zandvoort (34 keer) op de kalender. De laatste Formule 1-race die op Zandvoort werd verreden was de GP van Nederland in 1985. In dat jaar won Niki Lauda de race. Een artikel over de geschiedenis van de GP van Nederland is hier te lezen. 

Tot slot willen we voor het evenwicht een kanttekening plaatsen: niemand minder dan de sportief directeur van een eventuele GP van Nederland, Jan Lammers, roept op om niet te vroeg te juichen. Zodra we meer informatie hebben, zal deze post worden geüpdatet.