Nieuwe Corvette - met middenmotor - officieel aangekondigd

De Chevrolet Corvette is de Amerikaanse tegenhanger van de Porsche 911: een home-grown sportwagen, die al decennia op de markt is. Op 18 juli komt de nieuwe generatie uit, met een motor die wat dichter richting die in de 911 gaat.

Evenals de 911 heeft de Corvette zijn wortels in de jaren '60, en evenals de huidige 911 (992) wordt de nieuwe Corvette de achtste in de familielijn. Het grote verschil tussen beide auto's was altijd de motor, en dat verschil blijft ook: tegenover de relatief kleine boxer-zescilinder in de Porsche staat een grote push-rod V8 in de Corvette. Met 6,2 liter is de motor in de huidige Corvette meer dan twee keer zo groot als de drieliter van de Duitser. In de nieuwe C8 komt ook weer een grote V8 te liggen, want dat hoort bij een Corvette. De inhoud is nog onbekend.

Chevrolet plaatste zeven generaties lang de V8 voor de vooras, waarmee de auto in de basis een FR-layout had. Dit staat voor front engine, rear wheel drive. Porsche daarentegen zit met de 911 op het andere uiterste, met de motor achter de achteras en eveneens achterwielaandrijving (RR). De C8 Corvette -  hier op spionagebeeld - moet een nog serieuzere, uitgebalanceerdere sportwagen worden, en de volgende stap voor GM om de concurrentie aan te gaan met de Europeanen en - tot op zekere hoogte - Japanners.

Gisteravond (lokale tijd) in New York werd het startschot gegeven voor de campagne van de Corvette C8-met-middenmotor. Op een groot evenement reed CEO Mary Barra - begeleid door een konvooi van zwarte Chevy-SUV's - een gecamoufleerd prototype voor de lens van de aanwezige pers langs, met hierop groot de introductiedatum: 18 juli 2019. Tegelijk met het evenement ging er een dedicated website de lucht in, met de omineuze slogan don't get left behind

De eerste snippet werd op het evenement al weggegeven: de C8 Stingray krijgt bij zijn introductie een V8 met 507 pk (500 hp). De huidige C7 Stingray kreeg bij zijn introductie een (LT1) small block V8 met 460 pk. Toch een aardige sprong ten opzichte van de C1 Corvette uit de jaren '60, die een 155 pk sterke 3,8 liter zes-in-lijn had. Verwacht van de nieuwe Corvette ook een C8.R, die in de GTE-klasse op Le Mans gaat meerijden.

De allerlaatste geplande C7 - wellicht de laatste Corvette ooit met de motor voorin - wordt op 28 juni voor het goede doel geveild. De opbrengst van deze zwarte Z06 gaat naar een stichting die is vernoemd naar een brandweerman die op 9/11 omkwam. Veel Amerikaanser wordt het niet.