Mercedes-Benz GLS is 5,2 meter aan Duitse luxe-SUV

Het merk noemt het zelf de S-Klasse onder de SUV's, mocht u de naamstrategie voor de auto die voorheen 'GL' heette nog niet doorhebben. De nieuwe GLS krijgt er voor het eerst wel een concurrent uit eigen land bij: de BMW X7.

Mercedes-Benz heeft gisteravond in New York de nieuwe GLS gepresenteerd. Niet geheel toevallig is de Amerikaanse markt gekozen: de GLS wordt in Alabama in elkaar geschroefd, en op de Amerikaanse wegen stikt het van de full-size SUV's. GMC Denali's, Chevy Suburbans, Ford Explorers, Lincoln Navigators, Cadillac Escalades, en Range Rovers of X7's als het wat meer mag kosten. Met name in die laatste vijver gaat Mercedes met de GLS vissen, en de Duitsers kunnen bogen op lange ervaring met het maken van SUV's en een smetteloos luxe-imago. Kortom: die GLS gaat wel verkopen.

Ten opzichte van zijn voorganger werd het nieuwe model 77 mm langer, 22 mm breder, en kreeg hij 60 mm meer wielbasis. De GLS - die eerder deze week al even het web oplekte - meet nu 5.207 mm x 1.956 mm, met een wielbasis van 3.135 mm. Dit betekent dat er plaats is voor drie volwaardige zitrijen, achterin kunnen mensen zitten die niet langer dan 1,94 meter zijn.

De nieuwe GLS wordt gemotoriseerd met een 4.0 V8 mild-hybride of een 3.0 zes-in-lijn diesel. In het eerste geval (GLS 580)  is 360 kW / 489 pk en 700 Nm beschikbaar, plus kortstondig 22 pk en 250 Nm van de geïntegreerde startdynamo. Bij de diesel (GLS 400 d) krijgt u 243 kW / 330 pk en 700 Nm zonder hybride hulpjes. Hier zit bovendien een AdBlue-tank van 31,6 liter (!) in, omdat we een doorgaans een hekel hebben aan vaak bijvullen. De 400 d is echter alleen voor Europese klanten, ook in de VS doet Mercedes niet meer aan dieselmotoren.

Alle varianten van de GLS zijn uitgerust met een 9G-TRONIC automatische transmissie, wie graag met zijn GLS het terrein ingaat kan ook nog een tussenbak met lage gearing bestellen. De GLS staat standaard op AIRMATIC-luchtvering.

Omdat ook bestuurders van grote hoge Benzen wel eens de wasstraat ingaan, heeft Mercedes voor de GLS een Carwash-functie ontwikkeld. Dit slimmigheidje moet ervoor zorgen dat u zonder brokken door een geautomatiseerde wasstraat komt. Als deze functie wordt ingeschakeld, neemt de vering de hoogste stand in, waardoor de spoorbreedte vermindert als gevolg van de asgeometrie. Hiermee rijdt u makkelijker de wasstraat in, en worden de wielkasten extra goed schoongemaakt. Daarnaast gebeurt het volgende:

  • De buitenspiegels worden ingeklapt.
  • De zijruiten en het schuifdak worden gesloten
  • De regensensor wordt uitgeschakeld zodat de ruitenwissers niet bewegen in de wasstraat.
  • De airconditioning schakelt over naar de luchtrecirculatiemodus en na 8 seconden wordt het beeld van de 360°-camera aan de voorzijde getoond om de bestuurder te assisteren als hij de wasstraat inrijdt.
  • Deze instellingen worden automatisch weer uitgeschakeld als de bestuurder de wasstraat uitrijdt en zodra de snelheid boven de 20 km/u komt.

De nieuwe GLS komt eind 2019 op de Europese markt. Op een later tijdstip komt er ook nog een extra-luxe en opulente Maybach-variant van, die richting Bentayga- en Cullinan-territorium opschuift. Maar hier vertelt Mercedes nog niks over.