Belgische parlementsvoorzitter Kris van Dijck is een luldebehanger

Drankrijders, we hebben er een broertje dood aan. Wat we nóg erger vinden dan drankrijders, dat zijn drankrijders die hun eigen stomme gedrag proberen te downplayen. Zoals Kris van Dijck, die met 1,42 promille op een geparkeerde aanhangwagen reed.

U heeft het verhaal gisteren wellicht gelezen: Kris van Dijck (N-VA), sinds drie weken voorzitter van het Vlaamse parlement, is dit weekend 's nachts met zijn Audi Q5 op een kaarsrechte en goed verlichte weg in een stilstaande aanhangwagen gereden. Hij deed dit op de terugweg van een cafébezoek, in zijn eigen gemeente. De eigenaar van de aanhangwagen werd wakker door het lawaai dat de klap veroorzaakte, en alarmeerde de politie. De dienders lieten de politicus blazen, waaruit bleek dat hij bijna drie keer de wettelijk toegestane limiet in zijn bloed had.

Dit verhaal is op zichzelf al pijnlijk, en we zouden de betrokkene in zo'n geval adviseren om zijn snor te drukken tot de storm is gaan liggen. Maar niet Van Dijck. Onder het mom 'ik neem mijn verantwoordelijkheid' verscheen hij voor de camera's van VTM Nieuws, en verkondigde de volgende teksten: "Ik had iets teveel gedronken [..] en ik heb meegewerkt, want ik was ook niet zó dronken. Het blaastoestel noteerde 0.62, dus het was er maar net over". Je moet het maar durven: voor de camera's met een 'het valt allemaal wel mee'-verhaal komen. Nu was het een aanhangwagen, maar het had net zo goed een fietser kunnen zijn. En reken maar dat die compleet in de kreukels ligt als er 1,8 ton aan Q5 in volle vaart op zijn achterwiel rijdt. 

Maar wat we hier het ergst aan vinden, is de bewering van Van Dijck dat hij er maar net boven zat. Wat blijkt: het ademanalyseapparaat meet in mg/l, omgerekend is die 0.62 dus 1,42 promille. En dat wist hij donders goed, dat er echt wel wat meer dan drie wijntjes naar binnen waren gegleden in de kroeg. Echter, hij zag zijn kans schoon om zich te verschuilen achter de ademanalyse, en ging vervolgens alsnog flink nat door zijn eigen verkeerde interpretatie. Dubbel pijnlijk.

Het is sowieso frappant wat een cultureel verschil er lijkt te bestaan tussen Nederland en België: onze zuiderburen lijken veel minder geremd om met een paar pintjes op achter het stuur te stappen dan wij. Kijk je naar ambtsdragers, dan is het enige dat ons te binnen schiet een licht aangeschoten minister Guusje ter Horst, na de Nijmeegse zomerfeesten, wellicht een jaar of tien geleden. Voor andere alcohol-in-het-verkeerszondaars moeten we terug naar de tijd van Jan Pronk.

Stel hier tegenover incident na incident in België. We sommen er een paar op:

Moeten we nog even doorgaan of komt ons punt zo wel over? Enfin, even terug naar totale lul Kris Van Dijck, van de N-VA: hij doneert een maandvergoeding voor zijn voorzitterschap aan een fonds voor verkeersslachtoffers. Om Huggy Bear te citeren: you just moved up a notch in my book. That puts you at notch one.