Goh, politie gaat verkeershufters weer eens 'keihard aanpakken'

Het is een verhaal dat we ondertussen wel zo'n beetje kennen: het verkeer verhuftert en er moet eindelijk eens paal en perk gesteld worden aan de misdragingen op de weg. Vindt u het erg als we de roep ook dit keer met een korrel zout nemen?

Lekkere binnenkomer in het AD vandaag: "De politie gaat verkeershufters met man en macht aanpakken". Het plaatsvervangend hoofd verkeer van de nationale politie - Paul Broer - is geïnterviewd, en hij maakt zich zorgen over een toenemend aantal verkeersruzies, agressie tegen agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat. En terecht, wat we soms via dashcambeelden voorbij zien komen, daar lusten de honden geen brood van. Hierbij laten we even in het midden of hufterigheid een nieuw fenomeen is, of dat onze perceptie ervan slechts versterkt is door de bredere toegang tot beelden uit het verkeer.

Broer wil optreden tegen asogedrag, en de sleutel is een interdisciplinaire aanpak: "De verkeerspolitie kan het niet alleen, er ligt ook een taak voor alle andere agenten. Alle politiemensen op straat en in de wijk moeten ingrijpen als ze in het verkeer asociaal gedrag waarnemen. Dat zit nu nog niet altijd bij iedereen in het systeem, we kunnen daar nog een duidelijke slag maken.’’

Excuseer, maar hahahaha....ha..HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Natuurlijk kerel, we gaan die paar agenten die nu nog op straat lopen vragen of ze verkeersaso's ook nog even aanpakken, want ze zijn verder immers helemaal niet overbelast en onderbetaald. Bovendien zijn hun handen totaal niet gebonden door grote groepen constant filmende en pestende zuigertjes, die elke poging tot actie van het gezag proberen te frustreren. En als je als agent dan eens van je afbijt, krijg je meteen een bataljon aan advocaten en een intern onderzoek op je dak. Terwijl een burger die een agent aanvalt een fopstraf van 10 uurtjes schoffelen krijgt. 

We zijn in Nederland de afgelopen jaren vooral bezig geweest het land vol te bouwen met trajectcontroles, en brave burgers lekker anoniem en onpersoonlijk vanuit een toren in Leeuwarden boetes sturen voor kleine vergrijpen. Voor echte handhaving is ondertussen geen tijd of personeel meer. Daarnaast laten agenten zich regelmatig de huid volschelden door mensen die ze staande houden. Bepaalde groepen hebben nul respect voor het gezag, en het gezag doet er ook vaak weinig aan dit af te dwingen. 

Hoe vaak ziet u op de snelweg op een N-weg nog politie? Wie serieus de rotte appels uit het verkeer wil halen, moet de verkeerspolitie in ere herstellen, en gaan surveilleren, het liefst ook onopvallend. Je kunt niet op elke plek tegelijk zijn, en dat is ook onwenselijk, maar met een beetje onopvallende surveillance kan je al zo veel tinnef uit het verkeer filteren. Of op zijn minst persoonlijk contact hebben met mensen die zich eens laten gaan omdat al het negatieve van de week net even samenkomt. De meeste verkeersaso's zijn best ontvankelijk voor corrigerende actie, maar als je ze de beelden niet laat zien omdat je complete departement uitgehold is, dan schiet het ook niet op.

In plaats van handhaven gaan we liever van symptoombestrijding naar symptoombestrijding, en gooien we nu touringcars vol met mensen die checken of u uw smartphone gebruikt, en volgende maand is het weer wat anders. Begrijp ons niet verkeerd, het is uitstekend dat hierop gecontroleerd wordt, maar waarom niet wat ruimer algemeen handhaven? Mensen die zich onaangetast wanen in het verkeer gaan zich hier ook naar gedragen, en voorlopig kunnen ze hier lekker mee doorgaan, want de een-na-hoogste baas van de politie roept liever vanuit zijn kantoor op 14 hoog wat dingen in de krant in plaats van dat er structureel dingen anders gedaan worden. Enfin, het interview kunt u hier lezen. Daarna gaan we gewoon weer op dezelfde voet verder.