Eigenaren eerste Ford GT's opgelet: u mag uw auto flippen

Hebt u tot nu toe achter het net gevist in een poging de gewilde Ford GT te bemachtigen? Dan is het wachten op een occasion snel voorbij: de eerste exemplaren mogen contractueel in de doorverkoop, en we hebben er alvast een voor u.

Het was een lovenswaardig initiatief van Ford: om te voorkomen dat de eerste exemplaren van de derde generatie GT een speelbal werden van investeerders en het snelle geld, moesten de eigenaren beloven hem minstens twee jaar in bezit te houden. Op deze manier wilde Ford ervoor zorgen dat de auto's ook daadwerkelijk gereden werden, en niet hun prille leven onder een laken in een warme garage doorbrachten, op zoek naar de hoogste bieder.

Sommige klanten hadden echter lak aan deze overeenkomst, zoals het bekende geval John Cena. Maar ook hier stelde Ford zich lovenswaardig op, door niet alleen te blaffen, maar ook te bijten. Cena werd voor de rechter gesleept, en de partijen kwamen tot een schikking buiten de rechtszaal. Ook werden deals gesloten met grote veilinghuizen, die moesten voorkomen dat jonge GT's via die weg op de markt kwamen. Dit kwam door schade en schande tot stand, want er ging al een GT onder de hamer voor $1,8 miljoen, bij veilinghuis Mecum. Vele malen meer dan de officiële nieuwprijs van ca. $450.000. Ook hier werd een schikking getroffen, waarbij Mecum expliciete toestemming van Ford nodig had als het een GT wilde aanbieden, die jonger dan twee jaar was.

Enfin, de twee jaar zijn voor de eerste exemplaren uit 2017 verstreken, en je kunt eigenaren ook niet eeuwig op hun auto's laten zitten. Dit betekent dat er Ford GT's - legaal  - op de markt komen. Zoals de blauwe unit die het laatste weekend van augustus in Auburn (Indiana) wordt aangeboden. De auto heeft chassisnummer H040, waardoor hij ook nog te interpreteren is als GT40, een nostalgische knik naar de oervader der GT's uit de jaren'60. Uit de omschrijving:

The example set for RM Auctions’ Auburn Fall sale, serial no. H040—making it “GT 40”—is believed to be the only road car delivered without the factory noise, vibration, and harness (NVH) pad affixed to the rear bulkhead, exposing the carbon fiber finish of the monocoque tub behind the seats in the same fashion as the competition cars. It is also believed to be the only 2017 Ford GT finished in special extended color palette Riviera Blue paint. The GT’s interior is completed in Dark Energy, and features an F1-inspired steering wheel, fixed carbon-fiber Sparco seats, a 6.5-inch infotainment system, and a factory-installed six-point harness. In addition, H040 rides on 20-inch exposed gloss carbon fiber wheels with titanium lug nuts and silver Brembo calipers. The GT comes to auction reading just under 3,000 miles on the odometer and accompanied by a black indoor car cover, original owner’s manuals and extensive documentation (Est. $1,200,000-$1,500,000).

Heeft u liever een exemplaar in Beryllium Orange? Die gaat over ruim een week in Monterrey onder de hamer, met dezelfde schatting. Sla uw spaarvarken maar stuk...Hier vindt u de catalogus.