Max Verstappen goedkoopste Red Bull-rijder tot nu toe

Met racen op topniveau gaat veel geld gemoeid, maar gelukkig heeft Red Bull diepe zakken. De renstal heeft sinds 2001 een Young Driver's Programme, voor de eigen kweek. Een Spaanse publicatie berekende dat er bijna €200 miljoen ingestoken is.

Red Bull Racing rijdt sinds 2005 als zodanig mee in de Formule 1, toen het Jaguar-team overgenomen werd. In de jaren ervoor, van 1995 tot 2004, was het merk prominent te zien op de bolides van Sauber. In deze tijd werd ook het Junior Team van Red Bull gevormd, dat diverse grote namen in de Formule 1 heeft voortgebracht. Echter, Red Bull houdt er zelf rekening mee dat slechts 15 tot 20 procent van de deelnemers aan het programma daadwerkelijk doorstromen naar de Formule 1.

De Spaanse publicatie Business Sport berekende het geld dat het YDP in zijn coureurs stak, en kwam uit op €190 miljoen. De grote kostenposten zijn Carlos Sainz Jr., Alexander Albon en Pierre Gasly, met bedragen tussen de 8 en 10 miljoen. Als uitgangspunt werden puur de opleidings- en promotiekosten gerekend, en geen salarissen zodra de Formule 1 eenmaal bereikt is. Max Verstappen zit heel bescheiden op 7,5 euroton, maar hij sprong dan ook heel snel van de Formule 3 direct de Toro Rosso in.

We zijn overigens wel benieuwd hoe de berekening tot stand is gekomen, want Alexander Albon heeft bijvoorbeeld een hele tijd geen deel uitgemaakt van het YDP. Het artikel erachter kunt u hier uitpluizen, mits uw Spaans op orde is. Naast de namen hierboven maakten bijvoorbeeld ook Nederlandse talenten als Robin Frijns en Beitske Visser ooit deel uit van het YDP.