Red Bull: Max Verstappen krijgt ook DAS

Teambaas Christian Horner van Red Bull Racing heeft bekendgemaakt dat zijn team ook een DAS-systeem voor het stuurwiel van de auto's van Max Verstappen en Alex Albon bouwt. Het systeem van Mercedes werkte afgelopen weekend in ieder geval goed genoeg om de zwarte zilverpijlen 0,5 seconden sneller dan Max Verstappen te laten rijden.

Red Bull Racing
  • Afbeelding van Max Verstappen Max Verstappen
  • Afbeelding van Red Bull Racing Red Bull Racing

Tijdens de wintertests in Barcelona verbaasde Mercedes iedereen met een stuur dat niet alleen kon draaien, maar dat ook als een vliegtuigstuur in een uit de kolom getrokken en geduwd kan worden. Met de beweging in de lengterichting kan de coureur de hoek van de wielen naar elkaar toe bewegen. Het systeem kreeg de naam DAS, Double Axis Steering, oftewel sturen over twee assen. Hier de uitleg.

Red Bull Racing kondigde meteen toen het ontdekt werd een protest aan, en moest daarmee wachten tot de eerste race. Afgelopen weekend was het zo ver en na de eerste trainingen volgde ook de geplande navraag bij de stewards. De raceleiding bevestigde echter dat het systeem van Mercedes (dit jaar nog) reglementair was.

Christian Horner

Na de eerste race met het DAS-systeem blijkt dat Mercedes ook dit jaar weer oppermachtig is. Reden om alles wat de technici van het merk met de ster hebben bedacht ook maar te gaan gebruiken. Christian Horner kondigde daarom gisteren op de Oostenrijkse TV aan dat ook Red Bull Racing aan een DAS-systeem werkt voor de wagens van Max Verstappen en Alex Albon.

"We wilden wel eerst even van de stewards weten hoe de vork in de steel zat. Het was een soort grijs gebeid. Volgens ons hoort het bij de ophanging, maar Mercedes meent dat het de stuurinrichting is. Nu is het opgehelderd," aldus Christian Horner op Servus TV vanuit Hangar 7.

Horner gaat verder: "Nu we weten dat het mag, zoeken we misschien nog wel naar een extremere versie van het systeem." Hij geeft ook aan dat Red Bull Racing alle zeilen bij heeft gezet om Mercedes in te kunnen halen met DAS.

Honda

Over de elektrische problemen bij Honda zegt de Britse Red Bull-baas: "We hebben alle onderdelen goed bekeken. We hebben gezien wat het probleem is en moeten nu met Honda samen een oplossing vinden. Het probleem kan dan voor alle vier de auto's (ook die van AlphaTauri) worden opgelost."

Het is te hopen dat Honda het probleem voor aanstaand weekend heeft opgelost. Komende week rijdt het veld wederom in Oostenrijk, dan heet de race de Grand Prix van Stiermarken, aka Styrian GP of Grosser Preis von Steiermark, naar het bondsland waarin Spielberg ligt. En het helpt natuurlijk ook mee dat er een stier in de naam zit.

Autosport
  • Red Bull Content Pool