Bentley Bentayga Speed moet beste Bentayga zijn

Het is de 'pinnacle of the Bentayga family' en dat betekent wat. Op zichzelf is de Bentayga al een bijzondere machine, maar de Speed is de top. Met zijn machtige W12 buldert de Bentley Bentayga Speed in 3,9 seconden naar de honderd kilometer per uur.

Bentley Bentayga Speed

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat we bij Autobahn geen fan zijn van het genre SUV. Desondanks is het moeilijk om niet met ontzag naar een Bentley Bentayga te kijken. Goed, in zijn nieuwe uitdossing is de auto er niet bepaald mooier op geworden, het lijkt nu echt op een bizar obese Continental GT. Maar wat de engineers van Bentley voor elkaar krijgen qua prestaties met dit rijdende flatgebouw is toch bijzonder te noemen.

De nieuwe Speed is een feest voor de bestuurder. Uiteraard is hij omringd met allerlei luxe materialen. Leer, alcantara en exclusieve materialen, aangekleed met allerlei wybertjes om het er echt Bentleyesk uit te laten zien. Het stuur en de pedalen bedienen een monster dat uitzonderlijke prestaties levert.

W12

De W12 in het vooronder levert in de Speed 635 pk die ervoor zorgt dat deze mammoettanker op rolletjes 306 kilometer per uur kan rijden. Uit stilstand trekt de stoet paarden de auto (3.250 kg) in 3,9 seconden naar de honderd kilometer per uur. Tweeëndertighonderdvijftig kilogram in drie komma negen seconden naar honderd kilometer per uur. Laat het even tot u doordringen. Waarschijnlijk zou Isaac Newton zulke grote versnellingen van zo veel massa niet voor mogelijk houden.

Dankzij het uitschakelen van cilinderbanken en de bekende zeiltechnologie probeert Bentley het verbruik nog enigszins onder controle te houden. Ten opzichte van een oudere Bentayga zal dat best lukken, maar als u het vergelijkt met het verbruik van uw Skoda Octavia, dan schrikt u zich ongetwijfeld een hoedje. Het gecombineerde verbruik van de Bentayga Speed is 14,3 liter per 100 km. Ach ja, global warming is ook wel lekker warm, toch?