Max Verstappen verwacht geen wonderen van party mode-verbod

Lewis Hamilton pakt Pole in Spa, Max Verstappen start vanaf P3

Lewis Hamilton was veruit de snelste coureur op het circuit Spa-Francorchamps tijdens de kwalificatie voor de GP van België 2020. Hij was een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen moest genoegen nemen met P3, vlak voor zijn oud teamgenoot Daniel Ricciardo.
Max Verstappen

Q1: Ferrari met de hakken over de sloot

Het is lichtjes vochtig in België, maar niet nat. De bewolking lijkt echter het water vast te gaan houden in de kwalificatie. Ook is er vandaag geen oranjelegioen op de tribunes, want er is wederom geen publiek. Max Verstappen is de eerste snelle rijder die een tijd zet: 1:43,408. Maar dat is nog geen echt snelle tijd, Carlos Sainz rijdt harder, maar vervolgens is Daniel Ricciardo weer een paar tienden sneller. De Mercedessen komen er zeven tienden onderdoor in het geval van Valterri Bottas, en Lewis Hamilton is nog weer twee tienden sneller 1:42,323. Alex Albon rijdt exact een honderste langzamer dan zijn ploeggenootje. In een tweede ronde rijdt Max Verstappen zich weer terug naar de derde tijd, maar zijn 1:43,197 is 87 honderdsten langzamer dan de tijd van Hamilton.

Niet iedereen besluit om een tweede run te doen, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Sainz, Albon en Ocon blijven binnen. Vooral die laatste is gewaagd, Esteban Ocon staat op P9, en het zou natuurlijk kunnen dat er een paar jongens sneller zijn in hun tweede run. Het is dat de Ferrari-motoren het echt niet doen dit weekend. Charles Leclerc is net in staat om zich naar Q2 te rijden. De enige uitvaller zonder Ferrari-aandrijving heet Nicholas Latifi, wat wel betekent dat George Russell zich naar de volgende kwalificatiesessie weet te rijden.

Out: RAI, GRO, GIO, LAT, MAG

Q2: Ferrari zakt door het ijs

Met nog vijftien man start de tweede kwalificatiesessie. De eerste tijd die gezet wordt is van Lewis Hamilton 1:42,014. Dat is meteen wel de benchmark en alleen Bottas komt in de buurt. Max Verstappen is op zijn mediums 0,459 seconde trager dan de Mercedes van Lewis. In de eerste run zet iedereen, behalve George Russell een tijd.

De Brit kiest er uiteraard wel voor om in de tweede run te gaan rijden, Daniel Ricciardo daarentegen juist niet, hij gokt erop dat zijn vierde tijd goed genoeg is om bij de beste tien van de dag te horen. Verstappen rijdt op softs naar buiten en zal er dus voor kiezen om zijn ronde af te breken als zijn eerdere tijd goed genoeg was, hij kan dan morgen op de mediumbanden starten. Hamilton en Bottas halen diezelfde truc uit.

De beide Ferrari's halen Q3 niet met een P13 (Leclerc) en P14 (Vettel). Ze zijn nog wel sneller dan George Russell, maar daarmee is alles gezegd. Over de radio laat Leclerc weten dat er echt niets meer in de auto zat.

Out: KVY, GAS, LEC, VET, RUS

Q3: top ten shoot-out

De laatste kwalificatiesessie waarin de party mode nog is toegestaan gaat ongetwijfeld een prooi worden voor Mercedes. Het is koel in België en niet nat, dus ideaal voor de auto's van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Inderdaad pakken de Mercedessen de eerste run, maar het is opvallend dat Daniel Ricciardo op 0,610 seconden achter Hamilton staat. Max Verstappen is met 0,629 slechts 19 honderdsten langzamer dan de Australiër, maar staat dus voorlopig op P4.

Voor de tweede run laten de Racing Points van Sergio Perez en Lance Stroll het feest aan zich voorbij gaan. Acht auto's rijden op de baan om een snellere tijd te zetten. Hamilton verbetert uiteraard zijn eigen tijd nog wat meer, Bottas blijft op 0,511 van zijn teamgenoot. Max Verstappen verbetert zich en pakt P3 van Ricciardo terug en komt op slechts een honderdste achter Bottas terecht. Als zijn team het over de radio laat horen, laat de Nederlander weten dat zijn extra energie net iets te vroeg op was om dat laatste honderste te kunnen pakken.

  • Max Verstappen
  • Red Bull Racing