Lewis Hamilton richt 'X44' elektrisch rally team op

Elektrisch eco-rally kampioenschap Extreme E heeft vandaag bekendgemaakt dat Lewis Hamilton een team zal inzetten in het eerste seizoen. De Brit krijgt hierbij geen steun van Mercedes.

Lewis Hamilton richt 'X44' elektrisch rally team op

Het kersverse Extreme E kampioenschap heeft vandaag een grote naam binnengehaald met de komst van zesvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur start als prive project het 'X44' team, als referentie naar zijn startnummer in de koningsklasse van de autosport. Hamilton heeft geen plannen om zelf achter het stuur te kruipen.

Extreme E

X44 zal meestrijden in de unieke formule van Extreme E. De serie is opgericht door Formule E bedenker Alejandro Agag en ex-coureur Gil de Ferran en heeft een sterke focus op de impact van de mens op het ecosysteem.

De unieke opzet van Extreme E laat steeds twee teams naast elkaar racen op dezelfde stage, in een omgeving die op dit moment bedreigd wordt door vervuiling en klimaatverandering. Elk weekend telt vijf races en werkt met een knock-out systeem. Alleen de beste twee rijders komen in de finale.

Alle teams gebruiken dezelfde elektrische offroader, de Odyssey 21. De 21 levert 550 pk, weegt 1650 kilo en is in staat van nul naar honderd te sprinten in 4,5 seconden. Belangrijker is dat de wagen extreme hellingshoeken aankan tot 130 procent. In de handen van hoonigan Ken Block heeft de EV dit jaar al een etappe gereden van de Dakar Rally. De auto mag op technisch vlak niet aangepast worden door de teams, maar ze zijn vrij om het bodywork aan te passen voor marketingdoeleinden.

Locaties

Extreme E zal met het omgebouwde postschip HMS St. Helena vijf zeer verschillende locaties aandoen. Van kust van Lac Rose, Senegal naar dorre woestijn van Al-Ula, Saoedi-Arabie, de Kali-Gandaki vallei in Nepal, de smeltende gletsjers van Kangerlussuaq in Groenland en diepe jungle van Para in Brazilië.

Er zal bij de races geen publiek en externe media aanwezig zijn. Ook werkt de serie met een minimale crew voor de teams en de organisatie. Dit alles om de impact van het racen in deze fragiele omgevingen zoveel mogelijk te verminderen. Alejandro Agag benadrukt dat zijn organisatie hard werkt aan technieken om uiteindeljk CO2-neutraal te kunnen racen. Tegelijkertijd wil Extreme E het lot van deze bedreigde plaatsen juist onder de aandacht brengen bij het grote publiek.

Teams

Hamilton's X44 is de laatste in een lijst bekende name in de autosport die voor het kampioenschap kiest. De lijst bevat tevens Indycar teams Andretti United en Chip Ganassi Racing en Formule E formaties Techeetah, HWA en Abt Sportsline.

Elk team krijgt de beschikking over twee auto's, waarvan een reglementair bestuurd moet worden door een vrouwelijke coureur.

Om de teams een eindje op weg te helpen heeft Extreme E al een poule aangelegd met 31 bekende en minder bekende namen afkomstig uit de Formule 1, WRC, DTM, Rallycross, Formule E, W Series, Indycar en Le Mans. Het is nog onbekend wie de stoeltjes bij X44 gaan vullen.

X44

Vanwege zijn drukke schema bij Mercedes zal Lewis zelf geen grote rol van betekenis gaan spelen bij het runnen van zijn team. Wel vindt hij het belangrijk dat er in de motorsport wereld nagedacht wordt over de impact buiten de hekken van de baan:

Extreme E trok me echt aan vanwege de focus op het milieu. Ieder van ons heeft de kracht om een verschil te maken en het betekent heel veel voor me dat ik mijn liefde voor de racerij samen met mijn liefde voor de planeet kan gebruiken om een positieve impact te maken. We zullen niet alleen afgelegen plekken op de frontlinie van de klimaatcrisis bezoeken, we zullen ook nauw samenwerken met die locaties en leidende klimaatexperts om onze kennis te delen en een positieve nalatenschap achter te laten bij elke locatie die ver buiten de racebaan ligt."

Extreme E moet in 2021 van start gaan.

Nieuws
  • Extreme E