Bugatti Chiron Pur Sport klaar voor productie

Na uitgebreide tests op het circuit van Nardo meldt Bugatti dat de Chiron Pur Sport klaar is voor productie. Er zullen 60 exemplaren van de track-focused hypercar komen.

Bugatti Chiron Pur Sport klaar voor productie

Vijf maanden na de aankondiging is de Bugatti Chiron Pur Sport eindelijk af. Na meer dan 20,000 testkilometers op het beroemde terrein van Nardò in Italië wordt er begonnen aan een gelimiteerde serie van slechts 60 wagens.

In tegenstelling tot de meeste Chiron-varianten is de Pur Sport niet alleen een monster in een rechte lijn. Bugatti heeft hard gewerkt om de hypercar ook op het circuit tot de allersnelsten te maken.

Handling

De Bugatti Chiron is van zichzelf al een enorm indrukwekkende machine. De unieke W16 met vier turbo's levert een waanzinnige 1500 pk en stelt de auto in staat om van nul naar honderd te sprinten in 2,5 seconden. De immense topsnelheid blijft echter het visitekaartje van de Bugatti: met een longtail-versie werd op de Ehra-Lessien testbaan een snelheid van 490,48 kilometer per uur gehaald.

De Chiron had wel een zwakte: de enorme hoeveelheid techniek die nodig was om regelmatig en betrouwbaar boven de 400 kilometer per uur te kunnen komen resulteerde namelijk in een flink gewicht van maar liefst 1,996 kilo. Als gevolg daarvan had de auto ondanks zijn middenmotor en vierwielaandrijving niet bepaald een sportief karakter op bochtige wegen. Dat minpuntje is met de Pur Sport volgens Bugatti opgelost.

Compleet herzien

Vergeleken met de standaard Chiron is bij de Pur Sport bijna alles anders. Met aanpassingen aan de koeling, versnellingsbak, motor, turbo's, ophanging en nieuwe Michelin Pilot Sport 2R banden is de auto op alle fronten aangepast aan het leven op het circuit. Hierdoor heeft de Pur Sport meer grip dan ooit, nog betere acceleratie (0-100 in 2,3 seconden) en een zeer precies rijgedrag.

Bugatti testcoureur en Le Mans winnaar Andy Wallace is ervan overtuigd dat de Pur Sport een revolutie is: 'I tried to develop a vague idea of what I might expect. It is unbelievable how the Chiron Pur Sport devours the bends on the handling track. I am really impressed by the precise balance of the running gear, the extremely high grip level, the exact steering response and the way in which the Chiron Pur Sport accelerates so quickly and safely out of the corners. This car has exceeded my expectations by far.'

Vette prijs

De Bugatti Chiron Pur Sport wordt verwacht in de tweede helft van 2021. De basisprijs is zoals het Bugatti betaamt aanzienlijk: voor minimaal 3,5 miljoen euro kun je de super-Chiron op de oprit parkeren.

Nieuws
  • Bugatti