Mercedes: 'Race pace Verstappen is 3 tienden van zijn kwalificatietijd'

Mercedes engineers hebben toegegeven dat de overwinning in Mugello niet mogelijk was zonder het uitvallen van Max Verstappen. De Nederlander zou teveel druk op de Mercedessen gezet hebben.
Mercedes: 'Race pace Verstappen is 3 tienden van zijn kwalificatietijd'

Terwijl de hardcore Max-fans boos de TV uitzetten werd er bij Mercedes F1 opgelucht ademgehaald toen Max Verstappen met een motorprobleem en een crash uitviel in de eerste ronde van de Grand Prix van Toscane. Zonder het uitvallen van de Red Bull coureur was het volgens de pit muur van Mercedes onmogelijk om de leiding vast te houden.

De Red Bull-coureur zat er al het hele weekend goed bij en kwalificeerde op slechts .359 van een seconde van pole position. Die tijd zou volgens Mercedes dicht bij de race pace van de Nederlander liggen, waardoor hij het de Schwarzpfeilen zeer moeilijk had kunnen maken. In een interview met Auto Motor und Sport maken ze duidelijk hoe anders de Grand Prix had kunnen zijn.

Silverstone II

Mugello staat bekend om de bijna onafgebroken serie zeer snelle bochten, met immense g-krachten tot wel 5,6 g. De Mercedes W11 produceert dit jaar het meeste downforce van alle auto's en heeft het daarom vaak moeilijk met de relatief zwakke Pirelli banden. Grof gezegd is de auto te snel voor z'n eigen rubber. Die vernietigende snelheid had in Mugello hetzelfde resultaat kunnen opleveren als op Silverstone, waar het team beide weekenden kampte met extreme bandenslijtage.

Met hogere bandenslijtage en Verstappen vlak achter de Mercedessen had het team Hamilton en Bottas waarschijnlijk langer op de baan gelaten. Gezien de staat van Bottas' banden na de eerste stint was dat waarschijnlijk uitgelopen op eenzelfde soort ramp als bij het eerste weekend op Silverstone, waarbij beide auto's klapbanden verduren kregen.. Bij Mercedes twijfelen ze er niet aan dat Max qua race pace op hetzelfde niveau als de Mercs zat. Verstappen's talent voor bandenmanagement en de lagere downforce van de Red Bull RB16 had de rest gedaan.

"Wij van Mercedes"

Met deze uitspraken lijken ze bij Mercedes toch vooral hun eigen dominantie te willen bagatelliseren. Het merk is al sinds het begin van het turbo-hybride tijdperk onafgebroken aan de voorkant van het veld te vinden en heeft dit jaar waarschijnlijk de snelste Formule 1 auto aller tijden gebouwd.

Of Max echt een bedreiging had kunnen vormen is vooral mosterd na de maaltijd. Met Sochi in het vooruitzicht lijkt het er niet op dat Mercedes binnenkort echt bedreigd gaat worden, maar op de Nurburgring, Portimao en vooral Imola is er volgens Mercedes dus een kans om Mercedes te verslaan. We zullen zien.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fbbe568386d7', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });