'Nieuwe auto geur gaat verdwijnen'

Het bekende luchtje van een splinternieuwe auto gaat binnenkort verdwijnen. Nieuwe EU-eisen zullen de stoffen die de geuren veroorzaken gaan verbieden.
'Nieuwe auto geur gaat verdwijnen'

Je kent het wel: dat eigenaardige luchtje die je tegemoetkomt als je plaatsneemt in een splinternieuwe auto. Sommigen vinden het stinken, sommigen doen er alles voor om die geur te behouden. De "new car smell" is een begrip. Helaas gaat het net als motorgeluid, natuurlijk ademende motoren en handbakken door nieuwe regelgeving verdwijnen. De stoffen die de geur veroorzaken zouden namelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid, zo meldt Autocar.

De oorzaak

De geuren in het interieur van een auto komen voort uit zogeheten 'volatile organic compounds'. Hierbij moet je denken aan stoffen als acetaldehyde, acroleïne, benzeen, ethylbenzeen, formaldehyde, styreen, tolueen en xyleen, welke voorkomen in de hars, lijm, kunststoffen en textielsoorten waar het interieur uit bestaat.

Deze stoffen verdampen overdag en verspreiden zich door het interieur. Wanneer het s'avonds kouder wordt slaat het vervolgens weer neer, om de volgende dag het proces opnieuw te beginnen. Hoe heter de dag en hoe meer zonlicht, hoe sterker de damp wordt.

De geuren kunnen bij sommige mensen leiden tot allergische reacties, bijvoorbeeld oogirritatie, niesen, kortademigheid, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral in de eerste paar jaren van het levenscyclus van een auto schijnt het effect van deze stoffen erg sterk te zijn.

China voorop

De grootst groeiende automarkt ter wereld loopt voorop in het gevecht tegen stinkende dashboards. Onderzoeken door JD Power wijzen uit dat de grootste klacht onder Chinese autobezitters de stank van hun interieur is.

Als gevolg hiervan kwam China al in 2012 met GB/T 27630-2011, een richtlijn die de luchtkwaliteit voor interieurs moet waarborgen. Vanaf juli 2021 wordt de richtlijn omgezet naar een wet voor alle voertuigen tot acht zitplaatsen. Dit betekent dat alle fabrikanten die actief zijn in China andere materialen zullen moeten gaan gebruiken die geen VOC's uitstoten.

De United Nations Economic Commission kijkt de situatie ook al aan vanaf 2014 en heeft alvast zijn eigen richtlijnen opgesteld, genaamd Mutual Resolution Three. Deze richtlijn vormt een basis voor wetgeving vanuit de lidstaten en is gericht op aanmoedigen van een vermindering van het gebruik van materialen en chemicaliën die mogelijk schadelijk zijn voor mensen, en het verhogen van het gebruik van 'emissie-vriendelijke' materialen die de luchtkwaliteit van auto interieurs verbeteren.

Gevolgen

Volgens Nick Molden, CEO van het Britse testlab Emissions Analytics, zullen er twee grote veranderingen plaatsvinden. Ten eerste gaat de new car smell grotendeels verdwijnen. Het doel van de nieuwe regels is immers om auto's bijna stank vrij te maken om allergische reacties te voorkomen.

Ten tweede zullen de kosten van het ontwikkelen van de nieuwe anti-allergene interieurs door worden berekend aan de klant. De nieuwe auto verliest dus niet alleen een van zijn bekendste eigenschappen, je mag er nog extra voor betalen ook.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fbbe4c14640f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });