'Autoverzekering wordt steeds goedkoper'

De premie voor een gemiddelde WA-verzekering met beperkt casco daalde de laatste anderhalf jaar met bijna acht procent. De goedkoopste verzekeringen, WA-verzekeringen, daalden niet zo hard in prijs.

Verzekering

Het wordt langzamerhand goedkoper om uw auto te verzekeren, volgens vergelijkingssite autoverzekering.nl. Het bedrijf vergeleek de premies van WA-verzekeringen en WA beperkt casco-verzekeringen en concludeerde dat de maandpremies flink in prijs zakten in de afgelopen anderhalf jaar.

Wie zijn auto naast WA ook met beperkt casco verzekert, dat betekent dat er ook sommige schades door diefstal, inbraak, en weersomstandigheden worden vergoed, kan acht procent minder kwijt zijn. De volledig aangeklede, en de volledig uitgeklede verzekeringen daalden minder in prijs. Zowel de All Risk-verzekering, als de WA-verzekering gingen in premie met twee procent omhoog.

Diefstal

Een van de grote oorzaken van de daling is een andere daling. Er worden steeds minder auto's gestolen. Volgens Frederik van der Veen van autoverzekering.nl blijkt uit cijfers van de politie: "...dat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren met 9,3% is afgenomen. Het risico voor de verzekeraar wordt hierdoor minder hoog en dat zie je terug in de dalende autopremie."

Opvallend is dat Van der Veen nog geen effect ziet van het coronavirus. Door de crisis rondom het virus wordt er al een half jaar minder gereden. Ondanks dat je zou verwachten dat dat al te merken is in de premies, duurt dat volgens Van der Veen nog even: "In Nederland werd een tijd lang minder auto gereden en je zou verwachten dat minder kilometers voor minder schade zorgen en dus voor lagere premies. Dit zijn echter risicoanalyses die we pas op langere termijn verwachten terug te zien in de premies."

De huidige daling van de WA-premies is overigens nog niet genoeg om onder het niveau van 2018 te komen. Over het algemeen zijn de verzekeringen dus nog steeds duurder geworden dan een paar jaar geleden.

Nieuws
  • Pro Shots / MaRicMedia