Opel Corsa Rally4 is klaar voor zijn eerste stage

Opel heeft de vervanger voor de succesvolle Adam R2 rallywagen klaarstaan. Met de Corsa Rally4 wil het merk zich wederom op de kaart zetten in nationale kampioenschappen.
Opel Corsa Rally4 is klaar voor zijn eerste stage

Opel heeft zijn uitdager voor de nieuwe Rally4 klasse gepresenteerd. De Corsa Rally4 moet de Europese Junior titel en nationale kampioenschappen gaan domineren. Rally4 is de vervanger van de R2-regels, waarin de Opel Adam actief was. Met de Corsa Rally4 gooit Opel het echter over een compleet andere boeg.

Grote schoenen

De Corsa Rally4 heeft zeer grote schoenen om te vullen. Zijn kleinere voorganger wist in vier jaar tijd namelijk vier Europese Junior-rally kampioenschappen achter elkaar te veroveren. Verder scoorde de Adam R2 in zijn carrière tussen 2015 en 2018 220 klasse overwinningen, 530 podiums en 32 nationale rijderstitels. Met de Corsa hoopt Opel dit succes te evenaren.

De auto zal net als de Adam ingezet worden voor de jonge talenten die deel uitmaken van het ADAC Opel Junior Rally Team. Via deze weg wil Opel nieuwe talenten op weg helpen in de rallysport. Het Junior Team is de tweede stap op de ladder die door Opel en de ADAC opgezet is, met daaronder de ADAC Opel e-Rally Cup.

Turbo

Waar de Adam zijn 190 pk opwekte via een schreeuwende, natuurlijk ademende 1,6 liter viercilinder, moet de Corsa het doen met een veel kleinere 1.2 turbo. Het blokje is gebaseerd op die uit de straatauto maar weet 208 pk en een indrukwekkende 290 newtonmeter aan koppel te produceren.

Opel vindt het daarbij ook belangrijk te vermelden dat de nieuwe motor veel efficiënter is die in de Adam. Het vermogen wordt via een drievoudig instelbaar sper-differentieel en een sequentiële vijfversnellingsbak overgebracht op de voorwielen.

Uitvoerig getest

Naast de verbeterde aandrijflijn beschikt de Corsa Rally4 over versterkte wielophanging met Eibach veren en Öhlins-schokdempers. Het hele pakket is door Opel Motorsport in samenwerking met moederbedrijf PSA Motorsport uitvoerig getest op gravel- en asfaltwegen in Zuid-Frankrijk. Tijdens een laatste shakedown-test van vijf dagen werd probleemloos op hoge snelheid duizend kilometer afgelegd door testrijders Yoann Bonato en Marijan Griebel.

Griebel laat positieve geluiden horen: “De Opel Corsa Rally4 is heel makkelijk om mee te rijden en reageert goed op wijzigingen in de afstelling. Ik had direct vertrouwen in de auto. Dankzij zijn langere wielbasis is de Corsa stabieler in snelle bochten dan de ADAM R2, maar toch is hij ook heel wendbaar. De turbomotor is geweldig en voelt heel krachtig, zeker tijdens een klim. Dankzij het hogere koppel en het veel bredere toerenbereik hoeft de rijder minder te schakelen dan met een vergelijkbare motor zonder turbo. Ook de grip is zeer goed. Alles bij elkaar is de Opel Corsa Rally4 een capabele en snelle rallyauto. De testritten waren heel productief en ik heb er veel plezier mee gehad.”

Klantenauto

Naast het eigen opleidingstraject zal Opel de Corsa Rally4 aanbieden als startklare rallywagen voor prive teams. Jörg Schrott, directeur van Opel Motorsport, doet alvast een verkooppraatje: "Klanten kunnen een snelle, betrouwbare rally auto verwachten, net als de ADAM R2 was. De Corsa Rally4 is ook ontwikkeld met het oog op zo laag mogelijke gebruikskosten. Dat beperkt het benodigde budget voor klanten en zorgt bovendien voor een optimale prijs-prestatieverhouding.” Opel maakt de prijs van de Corsa Rally4 binnenkort bekend.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f97e792f3eb7', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });