'Tesla Autopilot is misleidend'

Hoewel de bestuurdershulpsystemen van Tesla uitstekend werken, komen ze toch niet goed uit de test van EuroNCAP. De Europese botsproevers vinden dat Tesla's hulpjes te weinig met de bestuurder communiceren en ook nog eens een misleidende naam hebben.

ADAS

Tegenwoordig zijn ADAS-systemen een belangrijk onderdeel van nieuwe auto's. De Advanced Driver Assistance Systems zorgen ervoor dat de auto niet verongelukt als een bestuurder in slaap sukkelt, of even niet ziet dat hij van zijn rijbaan afwijkt.

De meeste nieuwe auto's hebben die systemen aan boord en ze zorgen ervoor dat je tegenwoordig vijf sterren kunt halen in de botsproeven van EuroNCAP. Met andere woorden: wie de systemen niet aan boord heeft, kan het maximaal aantal sterren niet halen. Maar dat betekent nog niet dat de systemen zelf goed werken.

In een aparte test heeft EuroNCAP nu de hulpsystemen van de auto's beoordeeld. In het eerste overzicht zijn tien auto's bekeken. Het gaat om de Mercedes-Benz GLE, BMW 3 Serie, Audi Q8, Ford Kuga, VW Passat, Tesla Model 3, Nissan Juke, Volvo V60, Renault Clio en de Peugeot 2008. Overigens is dit ook de volgorde van de top 10. En dan valt op dat de Tesla Model 3 pas op plaats 6 staat.

Bestuurdersinteractie

De reden dat de systemen van Tesla eigenlijk pas zo laag staan is opvallend. Op zowel voertuighulp, als op veiligheidsback-up scoort de Tesla extreem hoog, het hoogste van alle auto's in de test. Er is echter nog een belangrijke categorie waarop de testers letten: driver engagement. We vertalen het maar als bestuurdersinteractie.

De systemen van Tesla houden eigenlijk helemaal niet in de gaten of de bestuurder wel rijdt. Sterker nog, als de de bestuurder niets doet, rijdt de auto gewoon door en als de bestuurder meer ingrijpt dan de auto wil, schakelt het systeem zich vrijwel ongemerkt uit.

Volgens EuroNCAP is dat onveilig, en daarnaast vindt het testinstituut dat de benaming Autopilot nogal verwarrend is. Het lijkt alsof de auto alles automatisch kan, maar het is slechts een hulpje. Het blijkt in de handleidingen wel goed te worden uitgelegd, maar in de marketing wordt het niet duidelijk. Daardoor zou verwarring kunnen ontstaan en ernstige ongelukken.

Het volledige rapport staat hier.

Tesla’s system name Autopilot is inappropriate as it suggests full automation. The promotional material suggests automation where the handbook correctly indicates the limitations of the system capabilities, which could lead to confusion. Status information is clear, but the Model 3 does not offer a head-up display showing the system status in the driver’s direct line of sight. While the Tesla is equipped with an internal camera, it is not used for Driver Monitoring relying only on steering wheel input for driver engagement. The system resists driver steering input and then disengages, limiting co-operative driving.

EuroNCAP
Algemeen
  • EuroNCAP