Rijden met Jeep Wrangler Sahara [RIJTEST]

Aan een Jeep Wrangler kun je aan de buitenkant nauwelijks zien of hij nou oud of nieuw is, binnenin is dat echter anders. Wij reden de nieuwste Jeep Wrangler Sahara en ontdekten ook veel nieuwe technologie tussen de Amerikaanse klassiekers.

Jeep Wrangler Sahara

In 2018 vernieuwde Jeep de Wrangler compleet, maar deed zijn uiterste best om de auto er precies hetzelfde uit te laten zien. Vreemd genoeg vinden velen dat raar, terwijl diezelfde mensen dan Mercedes-Benz overladen met complimenten voor de update van de G-Klasse. Ook die ziet er immers al sinds mensenheugenis hetzelfde uit. Beide auto's zijn duur en opzichtig, maar toch lijkt de Mercedes meer voorstanders te kennen.

Hoe dan ook, ook de vernieuwde Jeep Wrangler is weer lekker ouderwets. De vierwielaandrijving is gebleven, ook het ladderchassis is er nog (zij het helemaal nieuw), het uiterlijk is totaal nieuw, maar oogt hetzelfde. Motorisch is er echter wel vernieuwing met betere motoren en een nieuwe achttraps automaat.

Mammoet

Laten we aan de buitenkant beginnen. Deze Wrangler is in alle opzichten een Amerikaan. De auto is enorm groot. Het begint al met de bumper die extreem veer voor de motorkap uitsteekt. Ongetwijfeld heeft het een veiligheidsreden, maar van de zijkant lijkt het alsof de Wrangler een teleurgestelde onderlip heeft die hij vooruit steekt. Verder naar achteren valleen de deuren op met scharnieren aan de buitenkant en de dozige achterkant van de auto. Diee laatste twee details hebben te maken met het feit dat eigenlijk alles van de auto af kan. De deuren kunnen eruit. Wie dan nog teveel auto heeft, kan ook het dak boven de bestuurder en voorpassagier eraf halen. Is dat nog niet genoeg, dan kan de hele achterkant er ook af, waardoor er een soort dakloze pickup overblijft. Wel een met vier lekkere, met leer beklede, stoelen overigens.

Motor

Als je het dak en de deuren weghaalt, blijven eigenlijk alleen vier wielen en een motor over. De essentie van de hele auto natuurlijk. Onze Jeep Wrangler Unlimited kreeg "slechts" een 2.0 mee. In Amerika ongetwijfeld reden om uitgelachen te worden, maar eigenlijk prima voor de auto. Ondanks de moderne en compacte turbomotor krijgt deze Wrangler een energielabel G mee en een bijbehorende plezierverpestende BPM van €30.666. Het voelde tijdens het rijden niet alsof er heel veel brandstof door de auto ging, maar kennelijk rijdt hij in gecombineerde WLTP-cyclus negen liter peer honderd kilometer. Klinkt niet als erg dorstig. En na onze uitgebreide proefrit (van een week) hoefde er maar een halve tank bijgevuld te worden.

Goed, dat rijden dan. Na de klautertocht om aan boord van de Wrangler te komen zit je in een comfortabele lederen stoel. Het stuur ligt goed in de hand en op het dashboard zien we twee klassieke ronde klokken met daartussen een modern schermpje. Op de middenconsole is een groter scherm te zien dat overloopt in een knoppenwinkel, met daaronder twee versnellingspoken. De ene voor de automaat, de andere voor de vierwielaandrijving en de hoge en lage gearing.

We halen het dak van de auto, want de zon schijnt en schakelen de D in. De garagist bij de Jeep-importeur waarschuwde ons vast voor de wat fanatieke hap waarmee de auto soms gas wil geven. Of we de vierwielaandrijving dus wel aan wilden laten staan tijdens het nemen van rotondes in de regen. Okay, genoteerd, maar gelukkig zijn we ook voorzien van een fluweelzachte rechtervoet na jarenlang (student)chauffeuren in vervlogen tijden.

Comfort

Het woord comfortabel is al een paar voorbij gekomen in deze review en dat komt omdat de auto dat ook daadwerkelijk is. Zodra je achter het stuur zit, vergeet je dat hij nogal fors is. Je kijkt over iedereen heen en dat is plezierig (voor jou). Ook op de dammen van de Deltawerken, waar het fors waait, is het rijden met de Wrangler prima voor elkaar.

Ook fijn: Jeep is van FCA en dat betekent dat de connectiviteit helemaal up-to-date is. Hoewel alle automerken over elkaar heen duikelen om te vertellen dat ze het beste infotainmentsysteem hebben ontwikkeld, loopt Fiat Chrysler Automobiles er met de hoofdprijs vandoor. Hun systeem werkt prima, maar wat het beste is: de auto's ondersteunen Apple CarPlay én Android Auto. U gebruikt gewoon uw telefoon en niet dat systeem van de auto. Het werkt. En daar draait het om. Geen gedoe met Mbux en wat de rest allemaal verzint.

De 200 pk en 400 Nm helpen de Jeep prima op weg. Grappig genoeg communiceert de PR van Jeep geen acceleratietijd van nul naar honderd kilometer per uur en ook geen topsnelheid in de specificaties. Aangezien we beide gegevens ook niet getest hebben, zullen we maar zeggen dat het ook niet boeit bij een Wrangler.

Alles draait om het leuke van de auto. En hij is leuk, plus hij zal voor sommige mensen ook best handig zijn. Voor ons als inwoners van een stad niet, maar zodra we een huis in Zuid-Frankrijk hebben is deze Citroën Mehari voor gevorderden toch wel een van de speeltjes die we voor de deur willen hebben. Dan is er nog de horde van de prijs. De Wrangler Sahara Unlimited is er vanaf €101.590. Tja. Da's best wel duur.