Jeep verliest rechtszaak tegen Indiase copycat

Een poging van Amerikaanse SUV-bouwer Jeep om de import van kopiëen van Mahindra een halt toe te roepen is jammerlijk gefaald. De rechtbank van Michigan oordeelde dat de copycats ongestoord verder mogen gaan.

Jeep verliest rechtszaak tegen Indiaas copycatmerk

Brutale kopieën van auto-ontwerpen zijn helaas niets nieuws. In de Chinese autoindustrie was het lange tijd heel normaal om de lijnen van westerse bolides doodleuk over te trekken. Het leverde bizarre creaties zoals de Landwind X7 (Range Rover Evoque), Shuanghuang S-CEO HBA474Y (BMW X5) en de BYD S8 (Mercedes SL én Renault Mégane CC) op.

De kopieerdrift lokte rechtszaken uit van de originele fabrikanten, maar vanwege het protectionistische karakter van de totalitaire Chinese overheid werden deze vaak genegeerd of in het voordeel van de eigen industrie besloten.

Jeep vs Mahindra

Verlagen worden in het thuisland van de copycat is één ding, maar in het geval van Jeep werd in de eigen rechtbank verlies geleden. De SUV-bouwer had een zaak aangespannen tegen het Mahindra, een Indiaas concern dat op de eigen markt een tegenhanger is van Jeep.

De zaak draaide om de Mahindra Roxor, een offroad voertuig dat als twee druppels water lijkt op de populaire Wrangler en de eerdere CJ-serie. Jeep claimde dat de Roxor een inbreuk was op hun auteursrecht. De Roxor is niet in de markt gezet als Jeep-concurrent, maar als een side-by-side landbouwvoertuig met een 62 pk sterke 2,5 liter viercilinder turbodiesel en een topsnelheid van slechts 72 kilometer per uur.

Facelift

De Eastern District Court oordeelde echter in het voordeel van Mahindra, aangezien de versie waar Jeep op doelde niet langer in productie is. Vanaf 2020 bouwt het concern een hevg gefacelifte versie die meer weg heeft van een ordinaire golfkar. De gelijkenis met de modellen van Jeep is volgens de rechtbank niet meer te ontdekken bij de nieuwe versie, waardoord de import niet tegengehouden kan worden.

Geen verrassing

Mahindra's idee om Jeep na te apen komt niet bepaald uit de lucht vallen. Het merk betrad in 1945 immers de automarkt met in licentie gebouwde varianten van de originele Willys Jeep. De overeenkomst bleef ook na de overnames van Jeep door AMC en later Chrysler gewoon in stand.

De Mahindra Jeeps werden zelfs zo lang geproduceerd dat het concern in 2010 met een retro hommage kwam. Die Mahindra Thar werd in 2020 vernieuwd en nam daarbij de gedaante aan van een tien jaar oude Jeep Wrangler. Omdat het model niet buiten India verkocht wordt laat Jeep verdere rechtszaken lekker zitten.

Nieuws
  • Mahindra, Stellantis