'Niet-inclusieve' virtuele influencer ontslagen door Formule E team

De carrière van AI-influencer Ava is nu alweer ten einde. Na slechts een dagje op het virtuele kantoor van Formule E-team Mahindra Racing mocht ze haar denkbeeldige spullen alweer pakken. De top van het team is namelijk gezwicht voor de hevige kritiek vanuit social media.

'Niet-inclusieve' virtuele influencer ontslagen door Formule E team

In de wereld van de motorsport kan het soms erg snel gaan. Het pad van hero naar zero is soms opvallend kort. Vraag dat bijvoorbeeld maar eens aan Guenther Steiner, of huidige Mahindra Racing Formule E-coureur Paul Nyck de Vries.

Die laatstgenoemde is naast zijn AlphaTauri-ervaringen namelijk in korte tijd een kersverse college kwijtgeraakt: Ava. De door een AI gegenereerde influencer was de nieuwste aanwinst van het Indiase team, en zou op een vrolijke manier het belang van duurzaamheid gaan aanprijzen. De reacties op de virtuele dame waren echter een stuk negatiever dan het management verwacht had.

Functie elders

De backlash richting Ava en Mahindra was zelfs zo groot dat het team haar functie na een enkele dag alweer opgeheven heeft. Mahindra Racing-chef Frederic Bertrand ging op XTwitter door het stof door zich te verontschuldigen voor het gebrek aan diversiteit, en inclusiviteit bij het project. Mahindra zal dus niet meer door gaan zetten met Ava.

De volgende strijd

De woedende menigte op social media heeft dus z'n zin gekregen. Het is echter niet helemaal duidelijk wat Mahindra zal gaan doen om het programma te gaan vervangen.

De menigte roept nog altijd om het inhuren van een diverse influencer van vlees en bloed. Het team heeft nog geen signalen afgegeven die daarop wijzen. Dat is ongetwijfeld voer voor de volgende XTwitter-storm.

Autosport
  • Mahindra Racing, Pexels