Formule E Team vervangt echte vrouwen met AI-influencer

De vrolijke jongedame die je hier ziet bestaat helaas helemaal niet. Het Mahindra Racing Formule E-team heeft 'Ava' namelijk ingezet om het werk van een echte vrouwelijke influencer te doen.

Formule E Team vervangt echte vrouwen met AI

Binnen de wereld van de auto- en motorsport gaan steeds meer stemmen op om het personeelsbestand een stuk diverser te maken. Zo zijn er steeds meer campagnes om met name vrouwen aan een baan te helpen op vrijwel alle niveau's, inclusief de cockpit.

Bij megaconcern Mahindra hebben ze daar echter een heel andere kijk op. Het Formule E-team van de Indiase multinational heeft er met de inzet van AI namelijk alles aan gedaan om juist géén vrouw in te hoeven huren.

Aya Beyond Reality

Als er één tak van sport is waar vrouwen echt in uitblinken, dan is het wel de wereld van sociaal media. Als influencers en content creators halen ze immers ettelijke miljoenen binnen. Toch besloot Mahindra Racing om niet de vacaturebank, maar de techdivisie aan te spreken voor een nieuwe vertegenwoordiger.

Het toepasselijke genaamde Tech Mahindra slingerde een AI-programma aan, dat vervolgens de lieftallige Aya Beyond Reality uitspuwde. De virtuele dame zal voorteen content gaan aanleveren voor het raceteam als AI Ambassador en Sustainable Tech Champ. Oftewel een hypermoderne PR-dame voor de duurzaamheid.

Eigen goal

Helaas voor Mahindra heeft Aya niet bepaald het gewenste effect bereikt. In plaats van goede PR heeft het plaatje namelijk meteen voor controverse gezorgd.

Het feit dat een virtuele 'vrouw' met veel bombarie aangeprezen wordt terwijl dames van vlees en bloed gepasseerd worden valt uiteraard niet goed op social media. De actie wordt vooral gezien als een goedkope truc om modern en divers te doen.

Mahindra lijkt dus een prachtige eigen goal gescoord te hebben. Het valt nog maar te bezien of Aya ooit echt aan het werk zal komen. De backlash zal immers alleen maar heviger worden.

Autosport
  • Mahindra Racing