Gene Haas legt ontslag Guenther Steiner uit: 'Ik wil niet meer tiende worden'

Het absolute opperhoofd van Haas heeft meer duidelijkheid gegeven over de plotselinge exit van teambaas Guenther Steiner. Volgens Gene kwam het allemaal neer op de beroerde prestaties van zijn team de afgelopen jaren.

Gene Haas legt ontslag Guenther Steiner uit: 'Ik wil niet meer tiende worden'

Het silly season kwam afgelopen seizoen eigenlijk nooit op gang, maar in het nieuwe jaar hebben we alsnog een kleine stoelendans mee mogen maken. Gisteren werd zonder enige aanloop aangekondigd dat Haas-chef Guenther Steiner een functie elders zal mogen gaan zoeken.

De populaire Zuid-Tiroler wordt na acht seizoenen vervangen door ervaren race engineer Ayao Komatsu. De reden achter de plotselinge exit was echter nog niet helemaal duidelijk.

Klaar met P10

Tegenover Motorsport.com deed teameigenaar Gene Haas een boekje open over de redenatie achter het ontslag van Steiner. Volgens de Amerikaan is het allemaal heel simpel: Haas presteert simpelweg niet goed genoeg. Na een piek in 2018 viel het team immers terug naar de achterhoede, waar het ondanks enkele lichtpuntjes niet uit kon komen. De radeloosheid leek compleet toen Haas in de latere races van 2023 twee totaal verschillende auto's runde, die uiteindelijk ongeveer even snel bleken te zijn.

Gene is grof gezegd klaar met die ongein:

"Het kwam neer op de prestaties. We zitten hier in ons achtste jaar, meer dan 160 races - we hebben nog nooit een podium gehad. De laatste paar jaren zijn we tiende of negende geweest."

"Ik zit hier niet te zeggen dat het Guenther's schuld is, of wat dan ook, maar het lijkt er gewoon op dat dit een passend moment is om een verandering te maken en een andere richting te proberen, want het ziet er niet naar uit dat doorgaan met wat we hebben echt zal werken."

"Ik mag Guenther, hij is een heel aardig persoon, een heel goede persoonlijkheid. We hadden een zwaar einde van het jaar. Ik begrijp dat niet, echt niet. Het zijn goede vragen om aan Guenther te vragen, wat er mis ging. Aan het einde van de dag, draait het om de prestaties. Ik heb geen interesse meer in tiende worden."

Schaamte voor Ferrari

Al sinds het prille begin is Haas het de facto B-team van Ferrari. De Amerikaanse formatie neemt grote onderdelen zoals de power unit en ophanging klakkeloos over van de Scuderia, en heeft tegenwoordig zelfs een aerodynamische ontwerpfaciliteit in Maranello, gevuld met ex-Ferrari personeel. Maar terwijl de Scuderia vecht voor podiums en overwinningen bungelt het team hopeloos onderaan.

Gene schaamt zich kapot voor de beroerde prestaties die zijn team uit de puike onderdelen van Ferrari heeft weten te halen. In de toekomst moet Haas de potentie van die sterke basis volledig gaan benutten:

"Ferrari is heel goed voor ons geweest. Ze zijn al sinds dag één bij ons, ze bouwen geweldige motoren. Hun ophanging is extreem goed. We hebben heel veel van hun onderdelen gebruikt. Het werkt echt goed. Ze helpen ons echt."

"Ik schaam me ervoor dat we daar niet beter mee hebben kunnen presteren, maar in de toekomst wil ik gebruik maken van de goede middelen die een hoop andere teams niet hebben."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press