Steiner: 'Ferrari's 2023-motor wordt een bom'

De Haas teambaas verwacht veel van de nieuwe power unit van de Scuderia. Zijn woordkeuze laat echter te wensen over..

Steiner: 'Ferrari's 2023-motor wordt een bom'

Het team van Haas kende een veelbewogen, maar uiteindelijk toch positief 2022. Temidden van vertragingen, sponsorproblemen, kostbare schades en een chronisch gebrek aan updates kon het team alsnog opklimmen naar de achtste plek in het kampioenschap. Na de dramatische seizoenen van 2020 en 2021 voelde P8 als een kleine overwinning, met de pole position van Kevin Magnussen in São Paulo als kers op de taart.

Bouwen op 2022

Bij een persconferentie was teambaas Guenther Steiner dan ook voorzichtig positief over het verloop van 2022. De Zuid-Tiroler ziet het seizoen als een van groei, en wil daar volgend jaar op voortborduren:

"We hadden twee moeilijke jaren met de pandemie, maar we kwamen weer op de been. Het afgelopen seizoen ging goed, maar het had beter gekund. We zien het als een jaar van groei. In 2023 willen we nog meer groeien."

Binotto's bom

Een grote factor bij het doorzetten van dat succes is Ferrari. Haas werkt immers innig samen met de Scuderia en profiteert daardoor van alle vooruitgang die er in Maranello geboekt wordt. Steiner heeft zich door ex-teamchef en technisch directeur Mattia Binotto laten vertellen dat de power unit voor 2023 aan ware 'bom' zal zijn:

"Er is een hoop steun voor Ferrari, en als zij competitief zijn zal dat voor ons ook positief zijn, want dat betekent dat we een snelle motor zullen hebben. Ik heb Mattia Binotto gesproken, en hij vertelde me dat de motor voor volgend seizoen een bom zal zijn..."

Doelbewust

Guenther bedoelde het natuurlijk positief, maar gezien de vele betrouwbaarheidsproblemen dit seizoen is zijn woordkeuze bijzonder. De drie Ferrari-teams verloren namelijk elk drie power units.

De meest spectaculaire blowups waren echter gereserveerd voor het fabrieksteam. Met name de enorme vuurbal die ontstond in de staart van de wagen van Carlos Sainz in Oostenrijk maakte indruk.

De geplofte V6-blokken sneuvelden echter niet zonder reden. In voorbereiding op de engine freeze die midden in het seizoen inging had Ferrari de motor tot het uiterste uitgeperst, aangezien aanpassingen om de betrouwbaarheid te verbeteren wel toegestaan zijn.

Zo kon het team via een omweg alsnog updates toepassen op de power unit. Die verbeteringen zullen zich in 2023 moeten laten gelden.

Formule 1
  • BrunoPress