Het was een flinke schok in de paddock van Jeddah: de keiharde crash van Mick Schumacher tijdens de kwalificatie. De jonge Duitser kwam er als door een wonder zonder kleerscheuren vanaf, maar de impact met een geschatte 270 kilometer per uur maakte korte metten met zijn Haas VF-22. De auto explodeerde in een wolk carbonsplinters en spleet bij de bergingswerkzaamheden nog eens in twee stukken.
Haas koos er uiteindelijk voor om Mick aan de kant te houden en de auto niet in alle haast proberen op te bouwen. Dat stond de onderdelenvoorziening immers niet toe. De blik van het team ging daarop naar voren in voorbereiding op de Grand Prix van Australië twee weken later.
Twee onderdelen
Drie dagen na het incident heeft Haas de autopsie van Schumacher's machine zo goed als afgerond. De resultaten laten zien dat het team waarschijnlijk de juiste beslissing heeft genomen in Jeddah: er waren namelijk maar twee onderdelen bruikbaar. Tegenover Autosport verklaarde teambaas Guenther Steiner dat alleen de Ferrari power unit en het chassis gered kunnen worden:
"Het chassis zelf lijkt niet kapot te zijn. De impactstructuur aan de zijkant wel, maar die kun je vervangen. Natuurlijk moeten we een echte controle doen van het chassis maar het ziet er eerlijk gezegd niet zo slecht uit.The chassis itself doesn't seem to be broken. De motor is, zo is me verteld vanuit Ferrari, ook oke. De accu ook. Maar al het andere is kapot!"
$500.000 - $1.000.000
De hoogte van de bedragen op Haas' schadeformuliertje is aanzienlijk. Aangezien alle vier hoeken van de wagen getroffen werden stapelen de kosten zich hoog op. Steiner schat de kosten conservatief op een half miljoen tot een miljoen dollar:
"Ik denk dat de kosten vrij hoog zijn want de hele ophanging is weg: afgezien van linksvoor. Ik denk dat daar nog wat aan zit. De rest is carbonstof. Ik zou het niet weten wat betreft geld, maar de versnellingsbak is weg, de complete body is weg, de radiateurs zijn weg - $500,000 tot $1 miljoen zou ik zeggen."
Budget cap managen
De Formule 1 opereert dit jaar onder een strenge budget cap van 145 miljoen dollar. De limiet dient vooral om een rem te zetten op ontwikkelingswerk, maar schades zijn gewoon bij het bedrag inbegrepen. De crash van Mick betekent dus een forse deuk in het budget van Haas. Steiner is zich er dan ook van bewust dat dit niet vaker mag gebeuren:
"We hebben een bepaald bedrag [apart gezet voor schades], maar in een raceteam kun je je nooit aan je budget houden zoals bij een normaal commercieel bedrijf, want er bestaat een risico [op crashes]. Je moet natuurlijk een buffer inbouwen. Maar als je twee of drie van dit [soort incidenten] hebt dan is je buffer al snel verdwenen. Het is een verlies. Dus dat moet je gewoon managen. Natuurlijk hoop ik dat we er niet méér zullen meemaken."
- Formula 1, Haas F1 Team