Carlos Sainz roept FIA op responsietijd bij brand te verbeteren

Door het trage optreden van de brandweerlieden zat de Carlos Sainz in Oostenrijk gevaarlijk lang klem in zijn brandende auto. De Spanjaard roept de FIA op verbeteringen door te voeren.

Carlos Sainz roept FIA op responsietijd bij brand te verbeteren

De enorme power unit plof voor Carlos Sainz zorgde voor het nodige spektakel op de Red Bull Ring, maar meteen na de knal kwam de Spanjaard in een akelig benarde situatie terecht. Terwijl zijn F1-75 zichzelf in lichterlaaie zette had Carlos de grootste moeite om uit de auto te klauteren.

Doordat hij de wagen niet in de versnelling kreeg en hij er in zijn paniek niet aan dacht het stuur naar links te richten, dreigde de vlammende Fezza de helling weer af te rollen, recht de baan op. Met één voet op de rem gebaarde Sainz wanhopig naar de aanwezige marshals om hem te hulp te schieten. Na wat voelde als uren stond er eindelijk een enkel marshal op die de auto met een houten blokje af probeerde te stoppen.

Nogal traag

Tegenover Autosport schetste Sainz de situatie vanuit zijn oogpunt. Volgens Carlos reageerden de marshals 'nogal traag' op zijn gebaren:

"Ja, het was niet ideaal en zeker geen makkelijke situatie. Ik zag in mijn spiegels dat de auto vlam aan het vatten was. Maar op hetzelfde moment drukte ik de rem in. Toen ik eruit probeerde te springen zag ik dat de auto naar achteren rolde, en ik wilde de auto niet stuurloos achterwaarts rollend achterlaten door eruit te springen."

Ik riep naar de marshals om me te komen helpen, om iets onder de banden te doen om de auto tegen te houden, maar ik vind dat het proces nogal traag was. En op een bepaald punt was er zoveel vuur dat ik me echt moest haasten en er zelf uit moest springen. Ik denk dat het precies op dat moment was dat de eerste marshal arriveerde en de auto tegenhield."

Situatie verbeteren

Met de horrorcrash van Romain Grosjean in het achterhoofd is het bijzonder trage handelen van de marshals in Oostenrijk ronduit bizar te noemen. Het incident had immers heel anders kunnen aflopen. De eveneens trage reactie van de wedstrijdleiding - die slechts een gele vlag-situatie uitriep - droeg ongetwijfeld bij aan het vreemde tafereel. Onder een gele vlag mogen de marshals het circuit immers niet betreden. Er werd duidelijk te laat ingespeeld op de snel ontwikkelende brand.

Met gezien de omstandigheden zeer voorzichtig gekozen woorden roept Sainz de FIA op de situatie te verbeteren:

"Ja, het is zeker iets waar we naar willen kijken, wat er iets sneller had gekund, want het was niet de makkelijkste situatie om in te zijn."

Formule 1
  • ProShots / Panoramic