Binotto: 'Motorfalen Sainz is hetzelfde als Leclerc in Baku'

Het Ferrari-opperhoofd vermoedt dat de spectaculaire plof bij Carlos Sainz dezelfde reden heeft als die van Leclerc in Baku. Het probleem baart de Scuderia grote zorgen voor de komende races.

Binotto: 'Motorfalen Sainz is hetzelfde als Leclerc in Baku'

Dit seizoen laat Ferrari zich van haar beste, meest Italiaanse kant zien: de rode bolides zijn namelijk net zo snel als onbetrouwbaar. De bijzonder gewelddadige motorexplosie waar Carlos Sainz in Oostenrijk mee te maken kreeg onderstreepte dit nog maar eens. De brute manier waarop de V6 uit elkaar knalde suggereerde fundamentele problemen met de Ferrari power unit. Het credo: 'liever snel en onbetrouwbaar' geldt duidelijk nog steeds in Maranello.

Baku-probleem

Na de race probeerde teambaas Mattia Binotto het incident te rationaliseren. De Italiaan benadrukte dat het slechts de tweede keer was dat de V6 zichzelf over het oppervlak van de baan had proberen te verspreiden. Ondanks de positieve insteek kwam hij toch tot een verontrustende conclusie: het probleem is waarschijnlijk dezelfde die Charles Leclerc dwarsboomde in Baku. Dat probleem is drie races later dus nog altijd niet opgelost:

"Ik denk dat we maar twee keer motorfalen hebben gehad. Natuurlijk, meer dan twee 'power unit' problemen, maar wat betreft de verbrandingsmotor, twee. Natuurlijk moeten we kijken naar wat er gebeurd is vandaag. Is het hetzelfde als die we hadden in Baku met Charles? Heel waarschijnlijk."

Nog steeds niet opgelost

Het feit dat de Scuderia waarschijnlijk nog altijd kampt met dezelfde issues rond de verbrandingsmotor is op z'n zachtst gezegd verontrustend. De oogverblindende pace die het team in Oostenrijk liet zien kan waarschijnlijk niet vastgehouden worden als de integriteit van de motoren een vraagteken is. Het is dan een kwestie van knallen of achter de Red Bulls finishen. Daarnaast worden de power unit penalties een steeds grotere zorg.

Toch is Binotto er zeker van dat de mannen en vrouwen in Maranello alsnog een geneesmiddel zullen vinden voor de wild steigerende paarden:

"Het is zeker een zorg. Maar de mensen in Maranello werken heel erg hard om de problemen op te lossen. Het is nog niet opgelost en zeker als we kijken naar wat er gebeurde met Carlos, is het nog niet opgelost. Maar we hebben nieuwe elementen en ik weet hoe hard de engineers werken, hoe goed ze zijn, en dat ik erop kan rekenen dat het heel snel aangepakt zal worden, hopelijk zo snel mogelijk."

Formule 1
  • ProShots / Panoramic, Scuderia Ferrari