Opgeluchte Leclerc: 'Gaspedaal bleef hangen op 30 procent'

Het waren angstige momenten voor de Leclerc in de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk. Door een haperend gaspedaal kon de Monegask er maar net met overwinning vandoor gaan. Na de race legfde Charles uit wat er precies aan de hand was.

Geschrokken Leclerc: 'Gaspedaal bleef vastzitten op 30 procent'

Voor het eerst sinds Australië stond Charles Leclerc in Oostenrijk op het hoogste treetje van het podium. Het ging echter niet zonder slag of stoot. Na de virtual safety car veroorzaakt door de spectaculaire plof van Carlos Sainz moest Leclerc op de medium Pirelli een eindsprint inzetten, met een aanstormende Max Verstappen in zijn nek.

Precies op dat moment begon ook zijn F1-75 echter kuren te vertonen. Charles begon tijd te verliezen ten opzichte van Verstappen, maar kwam uiteindelijk net op tijd over de streep.

20 of 30 procent

Meteen na de race spatte de opluchting er vanaf bij de Monegask. Leclerc gaf via de boordradio toe dat hij die laatste paar ronden extreem angstig was. Het probleem met het gaspedaal was volgens Charles niet dat het systeem haperde, maar juist dat het gas bleef hangen:

"Op het einde was het extreem moeilijk. Ik had dit probleem met het gaspedaal, en hij bleef vastzitten op 20 of 30 procent op lage snelheden. Het was heel lastig maar we kregen het voor elkaar om het tot het eind heel te houden. En ik ben zo, zo blij."

Zorgen om de V6

Het plakkerige gaspedaal kreeg het aan de stok met het elektronische brein dat de versnellingsbak aanstuurt, aangezien het systeem niet wilde terugschakelen terwijl er nog gas gegeven werd. Leclerc wist er echter omheen te rijden. Terwijl hij worstelde met zijn aangeschoten auto had Charles uiteraard de gebrekkige betrouwbaarheid van de Scuderia in gedachten. De motor van Carlos Sainz was immers op ongeveer hetzelfde moment geploft:

"Ja, vreemd genoeg was het min of meer op hetzelfde moment, dus ja, ik had het in gedachten. Ik wist dat het geen probleem was met de motor want het was echt het pedaal dat vreemd aanvoelde. Eerst bij het oppakken en tegen het eind ging hij niet terug naar nul. Maar gelukkig bleef het heel tot het einde van de race."

Egoboost

Na alle commotie kon Leclerc echter opgelucht ademhalen. Voor het eerst in acht races mocht hij zichzelf immers weer een winnaar noemen. Leclerc gaf toe de egoboost hard nodig te hebben:

"Die had ik zeker nodig. Ik bedoel, de laatste vijf races zijn ongelooflijk moeilijk geweest voor mij, maar ook voor het team, natuurlijk. En om dan eindelijk te laten zien dat we de pace hebben in de auto en we het kunnen doen is ongelooflijk, dus we moeten tot het einde pushen."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari