Officieel: Mattia Binotto zegt arrivederci tegen Ferrari

Na weken gespeculeer van de Italiaanse media heeft de Scuderia het dan toch bevestigd: teambaas Mattia Binotto verlaat uit het team uit eigen beweging.

Officieel: Mattia Binotto zegt arrivederci tegen Ferrari

Het hing al even in de lucht, maar zojuist gaf Ferrari officieel het verlossende woord: Mattia Binotto heeft Ferrari verlaten. De 53-jarige Zwitserse Italiaan na kritiek vanuit de top van Ferrari de conclusie getrokken dat zijn positie onhoudbaar geworden is. Volgens de geruchten probeerde Ferrari hem aan te houden als technisch directeur, maar ook daarvoor bedankte Mattia. Daarmee komt een einde aan een stint van maar liefst 27 jaar in Maranello.

Grootse dingen

In zijn statement zegt Binotto trots te zijn op wat hij bereikt heeft sinds zijn aantreden als teambaas in 2019. Onder zijn leiding zag hij naar eigen zeggen Ferrari samenkomen en groeien op weg naar een nieuwe piek. Hij is er dan ook zeker van dat de Scuderia zonder hem nog grootse dingen zal doen:

"Met alle spijt van dien heb ik besloten mijn samenwerking met Ferrari te concluderen. Ik verlaat een bedrijf waarvan ik hou, waar ik 28 jaar deel van uit heb gemaakt, met de rust die komt van de overtuiging dat ik alles geprobeerd heb om de gestelde doelen te behalen. Ik verlaat een verenigd en groeiend team. Een sterk team waarvan ik zeker ben dat het klaar is om de hoogste doelen te halen."

"Ik wens het team het beste voor de toekomst. Ik denk dat het juist is om deze stap te zetten op dit moment, hoe moeilijk de beslissing ook voor me geweest is. Ik wil alle mensen bij Gestione Sportiva die deze reis met mij gedeeld hebben bedanken. Een reis vol moeilijkheden maar ook veel voldoening."

Geen vervanger

Wie er precies aan zal schuiven om Binotto te vervangen is nog steeds niet bekend. Volgens de wandelgangen maakt Alfa Romeo-Sauber's Frédéric Vasseur de beste kans, nadat McLaren's Andreas Seidl voor de rol bedankte. Ferrari houdt de lippen echter stijf op elkaar. Het team zegt nog midden in het selectieproces te zitten. De nieuwe teamchef wordt pas bekend in het nieuwe jaar.