Dit is nieuwe Haas-baas Ayao Komatsu

Nu Guenther de deur uit gefoksmasht is, is het tijd om kennis te maken met zijn vervanger. De bij het grote publiek verder onbekende engineer Ayao Komatsu neemt het stoeltje over.

Dit is nieuwe Haas-baas Ayao Komatsu

Het sloeg gisteren in als een bom: het vertrek van populaire teamchef Guenther Steiner bij Haas. Als een van de grondleggers van het in 2016 stond de Zuid-Tiroler acht seizoenen aan het roer van het Amerikaanse team.

Onder zijn bewind leek het aanvankelijk goed te gaan, met een vijfde plek in het kampioenschap in 2018 als hoogtepunt. Een jaar later ging het echter in rap tempo bergafwaarts.

Ondanks lichtpuntjes in 2022 bleef Haas achter de feiten aanlopen, en leek Guenther meer succes te hebben voor de camera dan op de baan. Bovendien vroeg hij om meer geld en middelen dan conservatieve teameigenaar Gene Haas wilde leveren. Steiner mocht daarom per direct zijn spullen pakken.

De engineer

Steiner werd opgevolgd door een voor veel fans onbekend figuur. Ervaren engineer Ayao Komatsu heeft namelijk de teugels in handen gekregen van de Amerikaans-Italiaanse formatie. Volgens Gene Haas betekent de technische achtergrond van de Japanner dat zijn team nu sterker op zal kunnen gaan treden:

"Vooruitkijkend als organisatie was het duidelijk dat we onze prestaties op de baan moeten verbeteren. Met de aanstelling van Ayao Komatsu als teambaas hebben we op een fundamenteel niveau engineering in het hart van ons management."

"We hebben wat successen gehad, maar we moeten consistent zijn in het leveren van resultaten die ons helpen de bredere doelen als organisatie te bereiken. We moeten efficiënt zijn met de middelen die we hebben, maar onze ontwerp- en technische capaciteiten verbeteren is de sleutel tot ons succes als team."

Ayao Komatsu

Het lovende tekstje van Gene is natuurlijk leuk en aardig, maar wie is die Komatsu nu eigenlijk? De in Tokyo geboren engineer vertrok in 1995 op 19-jarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk om te studeren aan de Loughborough University te Leicestershire. Met een bachelor in Automotive Engineering en een doctoraat in vehicle dynamics kwam hij aan de bak in de Formule 1.

In 2003 begon Komatsu als bandentechnicus bij British American Racing. Toen het team overgenomen werd door Honda stapte hij over naar Renault, waar hij opklom tot performance engineer bij het testteam. Later werd hij overgeplaatst naar het raceteam, waar hij werkte met mannen als Nelson Piquet junior, Vitaly Petrov en Romain Grosjean.

Komatsu werd gepromoveerd tot race engineer voor Vitaly Petrov in 2011, maar werd in 2012 verbonden aan de terugkerende Romain Grosjean. Onder de Lotus-Renault naam was het team competitief, waardoor Komatsu en Grosjean samen negen podiums konden scoren. De succesperiode zorgde voor een goede band tussen de twee, waardoor Komatsu zich genoodzaakt zag Grosjean te volgen naar het nieuwe Haas F1 Team in 2016.

Komatsu bleef tot voor kort actief als race engineer bij Haas. In die rol kwam hij recent in opspraak door de vertrekkende Mick Schumacher te verbieden donuts te draaien.

Die strenge, pragmatische instelling heeft hem kennelijk de rol van nieuwe teamchef opgeleverd. Komatsu heeft echter nog een hoop werk te verzetten om Haas op het niveau van 2018 terug te brengen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press