Formule E komt met details over fikse accubrand

De Formule E heeft meer details vrijgegeven over de mysterieuze brand die deze week de pre-season test verstoorde. Een gefaalde accu van een van de racewagens zou de boosdoener zijn.

Formule E komt met details over fikse accubrand

De voorbereidingen voor het Formule E-seizoen van 2023-2024 werden dinsdag onderbroken door een brand in de pitsstraat van Valencia. Bij acculeverancier WAE Technologies en het team van Mahindra waren grote zwarte rookpluimen te zien.

Als gevolg van het incident werd één persoon ter observatie overgebracht. De pre-season test werd vervolgens stilgelegd vanwege het lopende onderzoek naar de brand.

De oorzaak

Inmiddels heeft de FIA de nodige conclusies naar buiten kunnen brengen over de toedracht van het incident. Bij de eerste testsessie op dinsdagmorgen kreeg de DS Penske van Robet Shwartzman te maken met een accuprobleem.

De Russisch-Israelische coureur zette zijn bolide volgens de protocollen stil in de pits, waarna de accu verwijderd werd en overgedragen werd aan WAE. Bij de inspectie van de gefaalde accu ontstond er een flits van elektriciteit en de nodige vonken, waardoor de brand kon ontstaan.

Geen reden tot paniek

Volgens WAE Technologies (de techniek-arm van Williams Grand Prix) zijn er geen problemen met de overige accu's. Het gefaalde exemplaar van DS Penske was volgens de data een uitzondering.

Met die geruststelling heropende de FIA donderdagmiddag de test met een vier uur durende middagsessie. Op vrijdagmorgen werd zelfs een racesimulatie doorlopen. Beide sessies verliepen zonder problemen.