Bugatti Bolide: het 1850 pk lichtgewicht circuitmonster

Na lang wachten en speculeren is ie eindelijk hier: het nieuwe racemonster van Bugatti. Fans van endurance racen moeten we helaas teleurstellen. De Bolide is geen Le Mans Hypercar, maar een vingeroefening om te laten zien waartoe de machtige W16 in staat is in een veel lichter chassis.

Bugatti Bolide: het 1850 pk lichtgewicht circuitmonster

Sinds die eerste teaser met X-wing achterlichten gonst het al met geruchten over de nieuwe wagen van Bugatti. Het hek was helemaal van de dam toen beelden gemaakt op testcircuit Paul Ricard een zwaar gecamoufleerde, hevige bespoilerde hypercar lieten zien.

Motorsport fans kregen meteen hoop: was Bugatti dan eindelijk serieus bezig met een echte racewagen? Zou het merk terugkeren op Le Mans om de strijd aan te gaan met Toyota in de nieuwe Le Mans Hypercar-klasse?

Experiment

Nou, nee. De Bolide is net zoals de Divo en Centodieci een special edition gebouwd rond de basisprincipes van de Chiron. Dat wil zeggen een enorme achtliter quad-turbo W16, een zeventraps DSG en vierwielaandrijving. Met de Bolide wilde Bugatti echter meer doen dan alleen een leuke andere body installeren. De auto dient als experiment om te zien waartoe de gigantische motor in staat is wanneer hij in een veel lichter chassis gegooid wordt.

Lichtgewicht

Een standaard Chiron knalt de weegschaal naar een imposante 1.996 kilo. Dat is 64 kilo zwaarder dan de huidige BMW M5. Voor de Bolide is een uniek, compromisloos carbon chassis ontwikkeld dat het gewicht met 756 kilo omlaag brengt naar 1240 kilo. Dat is dus een volledige Suzuki Alto minder dan de Chiron.

Prestaties

Het mag geen verrassing zijn dat de tot 1850 pk en 1850 Nm opgefokte Bolide extreme prestaties neerzet. De sprint van 0 naar 100 is over in 2,17 seconden, de 200 wordt gepasseerd in 4,36 seconden en 300 in 7,37 seconden. Hoe hard de auto precies kan wil Bugatti niet zeggen, maar de topsnelheid ligt volgens het persbericht boven de 500 kilometer per uur.

Maar natuurlijk is de Bolide niet gebouwd voor stoplichtsprintjes, die wint de Chiron normaal ook al. Met speciaal ontwikkelde ophanging, Michelin slicks en uitvoerige aerodynamica is de auto in staat om 2.8 g te genereren in de bochten. De W16 is verder geoptimaliseerd met een verbeterde inlaat- en uitlaattraject en vier nieuwe turbo's om de gasrespons te verbeteren. Natuurlijk is ook de koeling compleet anders aangepakt.

Nordschleife & Le Mans

De laserfocus op de racebaan maakt de Bolide volgens Bugatti een recordbrekend snelle wagen. Volgens hun simulaties moet de auto op de fameuze Nurburgring Nordschleife een tijd van 5:23.1 neer kunnen zetten.

Belangrijker is hun voorspelling voor Circuit de La Sarthe, bekend als de thuisbasis van de 24 Uur van Le Mans. De Bolide moet het rondje in Noord-Frankrijk kunnen doen in 3:07.1. Dat is bijna tien seconden sneller dan het huidige record gezet door de Toyota TS050 van Kamui Kobayashi in 2016.

Plannen?

Vooralsnog lijkt het er echter op dat Bugatti de auto niet zal loslaten op deze circuits. Het blijft voorlopig een leuke vingeroefening en een setje toffe posters voor op de slaapkamermuur. De Bolide zal een one-off blijven en wordt niet te koop aangeboden. Uiteindelijk is de indrukwekkende machine helaas niets meer dan een opwindende marketing tool.

Bugatii CEO Stephan Winkelmann: "For the first time, we are showing what the W16 engine is really capable of. We have freed the vehicle of all baggage and have illustrated and combined the engine with the lightest possible chassis to create the ultimate Bugatti and to ensure the ultimate driving experience. With the Bolide, we are presenting our interpretation of a Bugatti track car of modern times to Bugatti enthusiasts all over the world and finally make their most fervent wishes come true."


Nieuws
  • Bugatti