Volkswagen Golf R is officieel heet [320 pk]

De meest krachtige Golf VIII is eindelijk officieel. Na veel teasers en wat geruchten is de 320 pk sterke en 420 Nm krachtige VW Golf R nu gepresenteerd.

VW Golf R

Net als in de afgelopen jaren is de Golf GTI niet meer de krachtigste Volkswagen Golf. Ook de GTI Clubsport is dat niet, maar die eer is er voor de Golf R. Volkswagen trok vanmorgen tijdens een online presentatie het doek van de Volkswagen Golf R.

De vierwielaangedreven opper-Golf krijgt 320 pk en heeft een koppel van 420 Nm. Die komt als vanouds uit de 2.0 liter TSI turbomotor. In dit geval is hij dus goed voor 320 pk en het maximumkoppel is al bij 2.100 toeren bereikbaar, en houdt die trekkracht tot 5.350 toeren vast.

De beide statistiekjes zorgen ervoor dat het met optrekken en topsnelheid wel snor zit. Nul naar honderd kilometer per doet de Golf R in 4,7 seconden. De elektronische begrenzer grijpt pas in bij 205 kilometer per uur, of 270 km/u als je daarvoor kiest (dat kost natuurlijk extra geld).

4Motion

Net als de oervader van de R'en, de Golf R32, heeft ook deze Golf R vierwielaandrijving. Intussen zijn ze bij Volkswagen zo verzot op de plopjes van de DSG-bak, dat er geen keuzen meer is voor een handschakelbak. Uiteraard zijn er wel flippers om door de zeven versnellingen te schuiven als je niet vertrouwt op de automaat.

Uiteraard heeft Volkswagen meer techniek in de Golf R gehangen. Bochten worden scherper genomen dankzij torque vectoring. Handig om onderstuur te onderdrukken. Er zit een elektronisch sperdifferentieel in en een adaptief onderstel. Het geheel wordt bediend door de Vehicle Dynamics Manager. Die kunnen allemaal beïnvloed worden vanaf het dashboard waar de voorgeprogrammeerde drift-modus en "special"-modus aangevinkt kunnen worden (naast Comfort, Sport en Race). De Special is er eigenlijk maar voor een doel:" de snelste tijd op de Nürburgring rijden, het is een sportstand met iets soepelere vering.

Akrapovič

Speciaal voor uw buren heeft de R een Akrapovič uitlaatsysteem met twee dubbele uitlaten. Dat maakt natuurlijk lekker veel herrie. Daarmee zie je en hoor je dat je bent ingehaald door een Golf R. Maar dat kon je in de achteruitkijkspiegel ook al zien, want ook het front is agressiever gevormd dan de standaard huis-tuin-en-keuken-Golfjes.

De Golf R is vanaf december te bestellen in Nederland. Volkswagen heeft echter nog niet gezegd wat de prijs van het monster is.