Ducati vernieuwt Monster

Audi-dochter Ducati heeft de lijn van Monsters een update gegeven. De Monster en Monster Plus zijn klaar voor 2021. De Monster is een 111 pk sterke en 166 kilogram lichte motorfiets.
Ducati Monster

Als we u moeten uitleggen wat een Ducati Monster is, dan bent u niet thuis in het gebied van 'naked bikes'. Het is een van de gangmakers in de wereld van het motorrijden. Reeds 350.000 exemplaren van de vorige Monsters gingen de dealers van Ducati uit. Het recept volgens Ducati: "een sportief motorblok, maar perfect voor gebruik op de weg, gecombineerd met een Superbike-afgeleid frame. Alles wat u nodig heeft om plezier te hebben, elke dag".

Voor de nieuwe Monster is het team van Ducati weer helemaal met een leeg vel begonnen. Al was weel duidelijk dat de Monster een Monster moest blijven: vormgegeven brandstoftank, ronde koplamp, taps toelopende achterkant en motorblok in het midden van de scène.

Testastretta

We knippen en plakken de gegevens rechtstreeks van Ducati, want hun copywriters hebben immers niet voor niets zitten dichten op hun proza: "De Monster wordt aangedreven door het Testastretta 11° 937 cc tweecilinder L-vormige motorblok, met desmodromische distributie en Euro 5-homologatie. In vergelijking met de vorige 821 neemt hij toe in cilinderinhoud, vermogen, koppel en daalt het gewicht (-2,4 kg) om bij te dragen aan de lichtheid van de motor en betere rijeigenschappen te bieden. Hij levert nu 111 pk bij 9.250 tpm met een maximaal koppel van 93 Nm bij slechts 6.500 tpm en blijkt dus efficiënt en reactief te zijn in de gasrespons."

Er is overal gedacht aan gewichtsverlaging. Het frame is 4,5 kilogram lichter dan voorheen, de velgen zijn 1,7 kg lichter, de brug verloor 1,6 kg, de motor zoals gezegd 2,4 kg. In het totaal is er 18 kg van de Monster afgeschraapt.

Dan is er nog de technlogie: "De standaarduitrusting omvat Cornering ABS, Traction Control en Wheelie Control, allemaal instelbaar op verschillende interventieniveaus. Het sportieve karakter van de motor wordt ook onderstreept door de Launch Control, die zorgt voor een razendsnelle start. Deze elektronische uitrusting maakt het mogelijk om de prestaties van de motor in alle veiligheid uit te gebruiken."

De Monster zal rond april 2021 verkrijgbaar zijn bij Ducati dealers vanaf €13.390. Na de Diavel is Ducati nu wel een beetje klaar met vernieuwen.