Only in Australia: motorfietsstrijdwagenraces

Wat krijg je als je Mad Max mengt met de Romeinen? Een hele hoop lol in Sydney.

Only in Australia: motorfietsstrijdwagenraces

In Australië is alles net even anders. Zo is elk klein beestje erop gebrand om je met een simpele steek om zeep te helpen, is het midden van het land onbewoonbaar en vervallen ze om de haverklap in hun oude gevangeniskolonie-gewoontes.

Ook op het gebied van motorsport doen de Aussies lekker hun eigen ding. De grootste, meest bekende klasse van het land draait niet om high-tech single seaters of prototypes, maar om ouderwetse V8 toerwagens. Voor de mensen die zelfs dat te saai vinden is er een nieuwe sport: motorfietsstrijdwagenracen.

Ben Hur vs Mad Max

De Scrabble-waardig naam van de sport dekt precies de lading: de sport is een Mad Max-achtige interpretatie van de klassieke strijdwagenraces uit het Romeinse tijdperk. In plaats van paarden monteren de deelnemers twee motorfietsen aan een tuigje. Met heuse teugels worden de paardenkrachten in goed banen geleid.

Motorfietsstrijdwagenraces zijn niet nieuw: de sport ontstond in de jaren '20 in Australië na het uitkomen van de epische film Ben Hur (1925). In eerste instantie werd de strijdwagen getrokken voor de sier getrokken door een rijder op een motor, maar later werd de extra man vervangen door teugels bevestigd aan de gashendels.

Demonstraties

De gemotoriseerde strijdwagenraces overleefden de jaren '30 niet, maar er worden nog altijd demonstraties gedaan met moderne herinterpretaties van de klassieke machines. Tijdens de Sydney Royal Easter show kwam een duo van de strijdwagens in actie.

De strijdwagens werden origineel gestuurd door het verschil in snelheid tussen de twee motoren. Door met de buitenste motor meer gas te geven kon de rijder het gevaarte door de bocht krijgen. Tegenwoordig hebben de rijders de optie om voetpedalen te installeren, waardoor de teugels gebruikt kunnen worden om de motoren daadwerkelijk te besturen. Het levert in ieder geval een bizar tafereel op.

Achtergrond
  • andreas schutz via YouTube
  • Australian Motorcycle News, andreas schutz, Kermit Motorsports