Russische karter raakt stoeltje en licentie kwijt na 'nazigroet'

De kogel is door de kerk: de Automobile Club d'Italia heeft de Italiaanse licentie van controversiële karter Artem Severiukhin afgenomen na zijn vermeende 'nazigroet' afgelopen weekend. Als klap op de vuurpijl is Severiukhin zijn stoeltje kwijt in het FIA Karting European Championship.
@media (max-width: 679px){#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5796bdac75 img{#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5796bdac75 img{#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5796bdac75 img{#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5796bdac75 img{#fig-65d5796bdac75 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Russische karter raakt stoeltje en licentie kwijt na 'nazigroet'

De 15-jarige Russische karter zorgde dit weekend voor een storm op social media nadat hij op een aparte manier zijn overwinning vierde in het Portugese Portimao. Voor het oog van de camera klopte Severiukhin zich drie keer op de borst en stak hij zijn rechterhand uit met gestrekte vingers. Daarna barstte hij in het lachen uit richting iemand in het publiek. De actie werd geïnterpreteerd als een nazi-saluut en breed veroordeeld.

Severiukhin's reactie

Terwijl de FIA aangaf het incident te onderzoeken reageerde de jonge Rus via Telegram op de beschuldigingen aan zijn adres. De groet was volgens Artem bedoeld als een traditionele Italiaanse groet. Een teken van liefde. Eenzelfde soort groet werd immers gebruikt in de tijd van de Romeinen.

Een emotionele Severiukhin bood zijn excuses aan en wierp zich ver van de beschuldigingen dat hij het nazi-gedachtengoed aan zou hangen.

Licentie ingetrokken

Severiukhin's verklaring was echter aan dovemansoren gericht. Nog voordat de FIA tot een beslissing gekomen is heeft de Automobile Club d'Italia vandaag de licentie van de Russische junior kartkampioen ingetrokken. Severiukhin reed mee onder de Italiaanse vlag vanwege de sancties tegen Russische coureurs als gevolg van de invasie van Oekraïne. In een statement veroordeelt de ACI de acties van tiener, maar noemt nooit specifiek wat hij misdaan heeft:

"Tijdens een bijzondere vergadering van de sportieve raad van de ACI - afgeroepen om dringende maatregelen te nemen tegen het afschuwelijke en onacceptabele gebaar van Russische kartcoureur Artem Severiukhin - heeft het bestuur heeft besloten tot de onmiddellijke intrekking van Severiukhin's licentie en hem tegelijkertijd verwezen naar de sportrechtbank zodat geëvalueerd kan worden of verdere sancties uitgevaardigd zullen moeten worden."

"Severiukhin heeft een gebrek aan respect getoond, niet alleen voor de universele waarden die elke sport altijd geïnspireerd hebben, maar ook voor de menselijkheid, waardigheid en het beschaafd samenleven."

Het incident kan dus nog een staartje krijgen voor Severiukhin. Het zal de jonge Rus waarschijnlijk echter niet zoveel meer kunnen schelen. Eerder zette zijn team hem al aan de kant na het uitkomen van de video. Door het intrekken van zijn licentie mag hij sowieso niet meer meerijden bij FIA-competities, waardoor een stoeltje bij een ander team buiten bereik is. De carriere van een veelbelovend talent is daarmee definitief op een zijspoor gezet.

  • Nieuws
  • FIA European Junior Kart Championship