FIA onderzoekt Russische kartkampioen voor vermeende nazigroet

Tijdens de FIA European Junior Karting Championship race in Algarve besloot Russische karter Artem Severiukhin zijn overwinning op een bijzonder controversiële manier te vieren. De actie van de Rus met een Italiaanse licentie wordt onderzocht door de FIA.

FIA onderzoekt Russische kartkampioen voor vermeende nazigroet

Uitzinnige coureurs doen soms vreemde dingen op het podium na een welverdiende overwinning. Sommigen dragen politieke en spraakmakende shirts, anderen drinken een cocktail van hun eigen zweet en champagne uit hun raceschoen.

Een jonge karter die een race van het FIA European Junior Karting Championship op zijn naam schreef maakte het echter wel heel erg bont.

Smakeloze saluut

Junior kart kampioen Artem Severiukhin leek het wel lollig om aan een vriend in het publiek een heuse nazi saluut te brengen. De 15-jarige Rus klopte zich drie keer op de borst en stak zijn rechterhand uit, waarna hij in lachen uitbarstte. Hij leek zich daarbij te richten op iemand in het publiek, wat de suggestie wekt dat hij de saluut uitvoerde voor een weddenschap.

De reden achter Severiukhin's actie maakt echter verder niet zoveel uit. De situatie ligt extra gevoelig gezien zijn nationaliteit, aangezien Russische president Vladimir Putin de invasie van Oekraïne probeerde te rechtvaardigen als een 'anti-nazi missie'. Ongeacht zijn intenties heeft de jonge karter de sport in kwaad daglicht gezet.

Onderzoek

Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne heeft de FIA sancties ingesteld tegen Russische coureurs, waardoor Artem zich onder een Italiaanse licentie moest inschrijven. De organisatie zal hem echter niet langer tolereren na zijn ondoordachte actie en heeft een onderzoek ingesteld.

Het is nog niet duidelijk wat Severiukhin te wachten staat, mocht hij schuldig bevonden worden aan het beschadigen van de reputatie van de sport. Het intrekken van zijn Italiaanse licentie lijkt een voor de hand liggende eerste stap. Het onderzoek is nog in volle gang.

Autosport
  • FIA European Junior Karting Championship