FIA stelt Formule 1-teams voor om gridstraffen te vervangen door strafgewicht

Iedereen haat gridstraffen, maar er is iets nodig om te voorkomen dat teams iedere race met een nieuwe motor beginnen. In de regelherzieningen die om de zoveel tijd worden doorgevoerd heeft nu iemand iets anders bedacht: strafgewicht

Start F1

Motoren zijn de duurste onderdelen van een Formule 1-wagen, maar ze zijn ook heel belangrijk (duh!). In een poging ervoor te zorgen dat de kosten van de Formule 1 niet de pan uit rijzen, heeft de FIA een aantal jaar geleden een maximum ingevoerd voor het aantal motoren dat een auto per seizoen mag gebruiken. Momenteel is dat drie motoren. Wie meer dan dat aantal gebruikt krijgt een gridstraf die per onderdeel MGU-H, MGU-K, IC en transmissie anders is. Allemaal komen ze erop neer dat sommige rijders nog net niet met een ronde achterstand zouden hoeven beginnen. Daarnaast weegt een gridstraf natuurlijk ook minder zwaard voor een team dat sowieso al achteraan zou staan.

Gewicht

Wellicht heeft juist dat meewegen de regeltjescommissie van de FIA op een idee gebracht: strafgewicht. De internationale autosportbond stelt voor om de auto's van rijders die een extra motor(onderdeel) gebruiken met strafgewicht zwaarder te maken.

Het idee van de straf werd onlangs wereldkundig gemaakt in een enquete onder F1-fans. Net als met de gridstraffen kunnen de gewichten per straf of onderdeel wisselen. Zo zou het wisselen van een motor met een zwaarder stuk lood bestraft kunnen worden dan het wisselen van de turbo-unit. In de begeleidende tekst stelt Formule 1 het als volgt voor: "This could be graduated depending on the seriousness of the offence (for example 5kg for a turbocharger change and 15kg for an engine change)."

Aan het idee kleven voor- en nadelen: "The advantages of this is that it is simple, and cars start in the position that they qualify in. The disadvantage could be that unless the commentators make mention of the ballast penalty during the race (as they do in BTCC for example), it may leave spectators wondering why a driver is slow. It may also show a driver as being slower than his team mate when this is not necessarily the case." Inderdaad moeten toeschouwers wel op een of andere manier weten waarom sommige auto's moeilijker rijden of langzamer gaan.

Het is nu nog even afwachten wat de uitkomst van de enquete is, en of de FIA en Formule 1 een eventuele wijziging al voor volgend jaar aan de teams voorleggen, of dat er gewacht wordt tot 2021. In dat jaar gaan de regels toch al grotendeels op de schop.